INVESTICIJE

Potpisan ugovor: Počinje gradnja prve faze Koridora 5C kroz RS

Trebalo bi koštati više od 500 miliona eura

U trećoj fazi će se graditi dionica od petlje Johovac do petlje Podnovlje dužine oko 13 km. Ilustracija

Fena

20.3.2019

Ugovor o izgradnji prve faze autoputa na Koridoru 5C kroz Republiku Srpsku, na pravcu između petlji Johovac (Tovira) i Rudanka (Kostajnica), potpisan je danas. 

U ime investitora "Autoputeva RS", ugovor su potpisali direktor tog preduzeća Dušan Topić, a u ime izvođača radova generalni direktor kompanije "Integral inženjering" Slobodan Stanković i direktor podružnice građevinskog preduzeća "Granit" Skoplje u Banjoj Luci Zoran Trajanovski. 

Entitetski premijer Radovan Višković, koji je prisustvovao potpisivanju tog ugovora, ukazao je na njegov značaj za RS da bi se nastavila izgradnja mreže autoputeva kroz RS, ali i angažirala domaća građevinska operativa, što je preduvjet za povećanje BDP-a, rasta plaća.

Podsjetio je da je izdata građevinska dozvola za gradnju mosta na Savi kod Bosanske Gradiške, a očekuju se aktivnosti na izgradnji trase prema Bijeljini i Srbiji.

Direktor "Autoputeva" Dušan Topić je rekao da je taj projekt višestruko značajan jer se radi o početku izgradnje Koridora 5C u RS.

Ovo je prva od četiri planirane faze, ukupne dužine oko šest kilometara, a druga faza je od petlje Rudanka (Kostajnica) do Karuša (entitetske granice na jugu) ukupne dužine oko šest kilometara.

U trećoj fazi će se graditi dionica od petlje Johovac do petlje Podnovlje dužine oko 13 kilometara, a u četvrtoj dionica od Vukosavlja do petlje Podnovlje ukupne dužine oko 23 kilometra.

Ranije je najavljeno da je planirano da izgradnja faza jedan i dva bude finansirana iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a faze tri i četiri iz zajma Evropske investicione banke (EIB).

Prema ranijim procjenama, izgradnja autoputa na Koridoru 5C u RS trebala bi koštati više od 500 miliona eura, bez eksproprijacije nepokretnosti, PDV-a i interesa u toku gradnje.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić je rekao da RS ovim pokazuje da je sposoban realizirati i zahtjevne infrastrukturne projekte, dok je Stanković rekao da će vrlo brzo biti započeti radovi na toj dionici, koje će raditi s partnerom "Granitom".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.