REAKCIJE

Suljagić: Očekivana presuda, koja je zapravo "bacanje prašine u oči"

Ovdje sada ostaju dva pitanja, govori Suljagić: "Šta je pravedna kazna za zločine koje je počinio Karadžić, a koji su neoprostive?!

Fena

20.3.2019

Profesor na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu Emir Suljagić, koji je preživio genocid u Srebrenici, izjavio je nakon presude ratnom zločincu i bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koji je danas pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS) osuđen na doživotnu kaznu zatvora, da je ovo očekivana presuda koja se zove „bacanje prašine u oči“.

Ovdje sada ostaju dva pitanja, govori Suljagić: "Šta je pravedna kazna za zločine koje je počinio Karadžić, a koji su neoprostive?!"

- Tereti koji se stavljaju Karadžiću su nekažnjivi jer ne postoji adekvatna kazna za zločine koje je učinio i neoprostivi jer nemoguće je oprostiti to što je on naredio da se uradi – izjavio je Suljagić.

Drugo pitanje jeste pitanje tvorevine koju je on stvorio, a to je Republika Srpska.

- Dakle, osuditi njega, a da to nema posljedica po Republiku Srpsku i njen status, prosto je bacanje prašine u oči. Ljudi koji su preživjeli Karadžićeve zločine i koji danas žive u tom entitetu žive u njegovom životnom djelu i to ostaje tako – kazao je Suljagić.

Naglasio je da je bilo kakva kazna i bilo kakva presuda za Radovana Karadžića potpuno besmislena i potpuno apsurdna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.