REAKCIJE Nema loših naroda, samo loših pojedinaca

Incko: Vrijeme je da političari i građani BiH počnu poštovati prošlost

Današnja odluka Apelacionog vijeća predstavlja važan trenutak i nadam se da pruža osjećaj okončanja jednog poglavlja za sve žrtve - kazao je Valentin

Fena
20.03.2019 16:48

Valentin Inzko

Foto: Fena

Apelaciono vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove donijelo je danas presudu u predmetu protiv Radovana Karadžića potvrđujući osuđujuću prvostepenu presudu i pooštravajući kaznu izricanjem doživotnog zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. 

- Današnja odluka Apelacionog vijeća predstavlja važan trenutak i nadam se da pruža osjećaj okončanja jednog poglavlja za sve žrtve, kao i za one koji su preživjeli genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u BiH. Nijedna sudska odluka ne može preživjelima vratiti njihove najmilije, ali im može dati izvjesnu dozu moralne satisfakcije. Istovremeno, potvrđujući individualnu odgovornost, a ne kolektivnu krivnju, sudska odluka bi trebala donijeti olakšanje svim poštenim ljudima. Nema loših naroda, samo loših pojedinaca - izjavio je visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko).

Visoki predstavnik je naglasio ogromni doprinos Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Rezidualnog mehanizma za krivične sudove u otkrivanju istine i u nastojanjima da se zadovolji pravda nakon užasnih zločina koji su počinjeni tokom novije tragične historije Bosne i Hercegovine. U tom kontekstu, on je pozvao sve vlasti i političke lidere u BiH da se suzdrže od političkog nadmudrivanja ili pokušaja da diskreditiraju važan posao koji su obavili ovi međunarodni sudovi. Tribunal je uspostavljen jednoglasnom odlukom Vijeća sigurnosti UN-a. Odluke Tribunala moraju se poštivati.

- Vrijeme je da političari i građani Bosne i Hercegovine počnu poštovati prošlost, ali i da okrenu novi list, gledaju ka budućnosti, ka pomirenju i ponovo grade povjerenje među narodima koji žive u BiH. To je preduvjet da ova zemlja i njeni građani krenu naprijed - zaključio je visoki predstavnik, saopćeno je iz OHR-a.

Komentari

NA VRH