REAKCIJE

Bećirović: Presuda Karadžiću trajna presuda velikosrpskom projektu uništenja BiH

Bećirović: Ovo je presuda predsjedniku nelegalne Republike Srpske. Arhiv

Avaz.ba

20.3.2019

Drugostepena presuda zločincu Radovanu Karadžiću je sudska presuda predsjedniku nelegalne tzv. RS koji je bio eksponent ideologije i politike srpskog velikodržavlja srbijanskog političkog, vojnog i policijskog režima, smatra delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDP-a BiH Denis Bećirović.

Kako se ističe u saopćenju SDP-a, Bećirović smatra da je presuda zločincu Karadžiću ujedno i sudska i historijska presuda zločinačkom projektu stvaranja velike Srbije.

- Presuda zločincu Radovanu Karadžiću za najmonstruoznije zločine i genocid nakon Drugog svjetskog rata ima globalni, historijski, moralni, politički i pravni aspekt. Riječ je o jednoj od najvažnijih presuda za Bosnu i Hercegovinu, region i Evropu u XXI. stoljeću. Presuda zločincu Karadžiću nije samo presuda njegovoj individualnoj krivičnoj odgovornosti već i historijska presuda zločinačkom velikosrpskom projektu koji je pokušao genocidnom politikom raskomadati i uništiti državu Bosnu i Hercegovinu - navodi Bećirović.

Također smatra da doživotna kazna zatvora Karadžiću ne može biti dovoljna satisfakcija preživjelim žrtvama genocida i njihovim porodicama, ali predstavlja mali djelić pravde koji pruža nadu i obavezuje nas da budemo oprezni kako se genocid više nikada, nikome i nigdje ne bi dogodio.

- Ipak, današnja presuda zločincu Karadžiću nije potpuna. Nemoralan i nepravedan je zaključak Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu da genocid nije počinjen u sedam bosanskohercegovačkih općina (Prijedor, Vlasenica, Zvornik, Bratunac, Foča, Ključ i Sanski Most) - ističe Bećirović. 

Presuda zločincu Radovanu Karadžiću je, smatra potpredsjednik SDP-a, velika prilika i za Srbiju da se jasno distancira od arhitekata, organizatora i počinalaca genocida i masovnih ratnih zločina. Osuda i odbacivanje zločinačke i velikodržavne politike treba da doprinese stabilizaciji prilika u Bosni i Hercegovini i regionu.

- Budućnost Bosne i Hercegovine, Srbije i regiona nije u hegemonističkim politikama konfliktima i svađama. Osuda zločinaca i njihove politike je važan preduslov za jačanje dobrosusjedskih odnosa, ekonomije i evroatlantskih integracija u regionu - prenosi Bećirovićeve riječi pres služba SDP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.