REAKCIJE

Zajović: Doživotni zatvor za Karadžića je veliki korak ka vraćanju povjerenja u međunarodnu pravdu

Naravno da bi bilo još adekvatnije da je presudom obuhvaćena i odgovornost za genocid u još sedam općina u BiH

Zajović:Očekivana presuda

S. D.

20.3.2019

Staša Zajović, predsjednica nevladine organizacije „Žene u crnom“ iz Srbije, komentirala je za „Avaz“ danas izrečenu presudu zločincu Radovanu Karadžiću, pravomoćno osuđenom u Hagu na doživotnu robiju za genocid u Srebrenici i zločine tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine.

- Pa, to je najmanje što sam očekivala i bilo bi nelogično i sramno da je bilo drugačije, na svim nivoima, i pravnom i političkom i moralnom. Naravno da bi bilo još adekvatnije da je presudom obuhvaćena i odgovornost za genocid u još sedam općina u BiH, ali u svakom slučaju ovo je jedan veliki i važan korak u vraćanju povjerenja u međunarodnu sudsku pravdu - kaže Zajović.

Ona ističe da presuda zlikovcu Karadžiću mora biti i značajan podsticaj za mnoge u regiji da se prestanu baviti opstrukcijom pravosudnog sistema.

- Kao što je slučaj u Srbiji, gdje moraju prestati bjesomučno negirati sudske utvrđene činjenice. One se moraju priznati, kao što se moraju priznati i odluke međunarodnih sudova pravde. Tu mislim i na predsjednika Srbije te na premijerku, jer oni zapravo urušavaju čitav institucionalni sistem za uspostavljanje demokratije. Za Srbiju je ovo veoma bitno i predstavlja obavezu da stavi tačku na rehabilitaciju osuđenih ratnih zločinaca. Da prestanu zločinci biti uključeni u sve relevantne političke institucije i da ih prestanu promovirati i štampati njihove knjige. Ako se nastavi s negiranjem pravosudnih odluka i presuda, onda se nastavlja s ponižavanjem žrtava. Zato je neophodno da se to odvoji od kolektivne odgovornosti i da se ona svede na individualnu krivičnu odgovornost. Da se zapravo ne stavi tačka na zločine na način kao što želi režim u Srbiji, nego da se ozbiljno počne s poštovanjem činjenica i da se počne nositi s teretom zločina počinjenih u naše ime - zaključuje Zajović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.