REAKCIJE

Jovanović: Presuda Karadžiću je snažna opomena za region i dokaz koliko je ratna politika pogubna

Avaz.ba

20.3.2019

Predsjednik LDP-a Srbija Čedomir Jovanović reagirao je na Facebooku u vezi današnje presude Radovanu Karadžić.  

Jovanović je napomenuo da je današnja presuda potvrda svih navoda iz prvostepene presude, djelimična je, ali nedovoljna, satisfakcija za porodice žrtava koje su stradale zbog njegove politike.

- S druge strane, ova presuda jeste jedan od osnova i temelja na kojima možemo graditi nove odnose kao i politiku pomirenja u cijelom regionu. To se, prije svega, odnosi na Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su narodi od ove politike najviše i stradali - kaže Jovanović i dodaje:

"Nema danas pobjednika ili poraženih. Ovo je dan kada moramo još jednom razmisliti gdje nas je odvela luđačka politika devedesetih i kako završavaju oni koji su vodili zemlje u besmislene ratove, a građane u pakao.

O skidanju krivice sa cijelog naroda za zločine Karadžićeve ratne politike odlučit ćemo sami, ukoliko budemo spremni da se od tih zločina ogradimo i da osudimo politiku koja je do njih dovela".

Istaknuo je da nije vrijeme za otvaranje starih rana, odnosno za raspirivanje mržnje.

- Presuda Radovanu Karadžiću mora biti snažna opomena i poziv na odgovornost pred samim sobom, kao i pred prošlim i generacijama koje dolaze. Ova presuda je podsjetnik šta se dešava kada se problemi rešavaju ratom i razlog da u budućnosti vodimo politiku koja će spriječiti da nam se surova prošlost ikada više ponovi. Samo će takva politička borba u budućnosti imati smisla, samo ćemo na taj način pokazati da smo razumjeli i prihvatili činjenice vezane za sva počinjena zla – kako ona kojima je u Hagu presuđeno, tako i ona koja su ostala nekažnjena. I na kraju, samo jasnom osudom ratnih zločina i zločinaca iz ratova devedesetih možemo se nadati razumijevanju i saradnji u regionu, pa i zajedničkoj budućnosti na zdravim osnovama - naveo je Jovanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.