REAKCIJE

Komšić: Ne postoji primjerena kazna za zločine koje je počinio Karadžić

Fena

20.3.2019

Današnja presuda predstavlja minimum pravde za sve žrtve, Bošnjake i Hrvate, koji su sistematski istrebljivani u sklopu genocidnog projekta stvaranja Republike Srpske, kazao je nakon presude Radovanu Karadžiću član Predsjedništva BiH Željko Komšić. 

Ističe da danas, prije svega, 'moramo biti u mislima sa preživjelima i porodicama žrtava genocida'.

- Nažalost, ova presuda neće nadoknaditi svu bol i traume koje su preživjeli, ali predstavlja djelimičnu satisfakciju da će za svo zlo koje im je naneseno snositi odgovornost njegov glavni kreator – kazao je Komšić.

Ističe da ne postoji primjerena ovozemaljska kazna za zločine koje je Radovan Karadžić sa svojim saradnicima počinio, stavljajući na stub srama sve one koji su ga u tome podržavali, ali i one koji ga danas brane.

- Žalosno je da, i nakon 24 godine od završetka rata, imamo one koji ga pokušavaju na različite načine rehabilitirati u očima vlastitih građana, te i dalje nastavljaju propagirati ideologiju mržnje. Ova presuda ostaje kao trajno pisano svjedočanstvo i pouka generacijama koje dolaze da ni jedno zlodjelo ne ostaje nekažnjeno – kazao je Komšić.

Komšić podsjeća da je i presudom Međunarodnog suda pravde iz Haga još 2007. godine utvrđeno da su institucije Republike Srpske osmislile, organizirale i provele djela genocida i ratnih zločina u BiH.

Kako je istakao Komšić, ovo je i presuda njegovoj ideologiji na čijim temeljima danas pojedine etničke politike nastoje djelovati u političkom prostoru BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.