STAVOVI

Pilsel o presudi Karadžiću: Pozivam teologe u SPC-u da prionu poslu javnog kajanja i izražavanja pijeteta prema žrtvama

S. K.

20.3.2019

Hrvatski novinar Drago Pilsel, urednik portala Autograf.hr, komentirao je za "Avaz" današnju presudu Radovanu Karadžiću, koji je, podsjećamo, osuđen na doživotnu robiju.

Pilsel je pozdravio odluku Žalbenog vijeća za presudu Radovanu Karadžiću.

- Smatram da je genocidna namjera za uništenje Bošnjaka i Hrvata postojala u cijeloj Bosni i Hercegovini pa tako i u Sarajevu te drugih šest općina navedenih u optužnici, što Vijeće nije utvrdilo. Dok čekamo presude u slučajevima "Stanišić" i "Simatović", kao i u slučaju "Mladić", izražavam zabrinutost zbog narušenog povjerenja u Bosni i Hercegovini. Posebno bi nas trebale brinuti posljedice nedavnog usvajanja Deklaracije 8. zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora kojom se osporava presuda Tribunala u predmetu "Prlić i drugi", te odbacivanja izvještaja Komisije o zločinima u Srebrenici od 10. do 19. jula 1995. godine od, prvo Vlade, a onda i Skupštine Republike Srpske, koji su sami usvojili 2004., a kojom se osporavaju presude u predmetima za genocid u Srebrenici pred Tribunalom i pravosuđem Bosne i Hercegovine - kazao je Pilsel.

Pozvao je sve teologe u Srpskoj pravoslavnoj crkvi na teritoriju BiH i šire da prionu poslu javnog kajanja i izražavanja pijeteta prema žrtvama genocidne politike Radovana Karadžića.

- Mislim da je odavno nastupilo vrijeme da se prizna moralna krivica onako kako ju je definirao filozof Karl Jaspers 1946. u porukama sunarodnjacima Nijemcima jer se i on, kao Nijemac, smatrao moralno krivim za užase nacizma. Nema prečeg posla, citirat ću papu Ivana Pavla II, "od stvaranja strukture mira i povjerenja". Sve, pak, pozivam, osobito političare u BiH, da prihvate ciljeve Koalicije za REKOM - naveo je Pilsel.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.