REAKCIJE

Kristijan Švarc-Šiling: Nepobitno je utvrđeno da su u BiH počinjeni najstrašniji zločini

Srbija mora prihvatiti istinu i naučiti lekcije iz historije

Švarc-Šiling: Potrebna svojevrsna denacifikacija Srbije. Arhiv

S. NUMANOVIĆ

21.3.2019

 

Obradovan sam presudom Radovanu Karadžiću. Nepobitno je utvrđeno da su u Bosni i Hercegovini počinjeni najstrašniji zločini nakon Drugog svjetskog rata u Evropi i za to neko mora odgovarati. Karadžić je osuđen na doživotnu robiju na temelju nepobitnih dokaza, ističe u reakciji za „Dnevni avaz“ nekadašnji visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling).

Ističe da sve, ipak, nije gotovo.

- Ima još onih koji su učestvovali u ovom zločinačkom poduhvatu, a ispod Karadžića su hijerarhijski. Oni se moraju suočiti s pravdom – kaže on.

Upitan hoće li presuda doprinijeti svojevrsnoj denacifikaciji Srbije, Švarc-Šiling odgovara: 

- Lekcije iz prošlosti moraju se naučiti i prihvatiti. Žao mi je što u Srbiji to stalno odbijaju. Nezamislivo mi je da se i dalje veličaju zločinci i negiraju zločini. S užasom sam gledao postrojavanje nekakvih četnika u Višegradu. Zamislite da se u Njemačkoj postroje esesovci i da veličaju Himlera.

On naglašava da je Karadžić bio politički vođa bosanskih Srba te da je bio u stalnoj komunikaciji s Beogradom, koji ga je pomagao u svakom pogledu, dok je ovaj provodio najgore zločine nakon Drugog svjetskog rata.

- Vidim da ima reakcija u Srbiji u kojima se Karadžić veliča. Nije dobro da takve stavove plasiraju i neki visoki funkcioneri stranke Aleksandra Vučića. Takvo ponašanje i stavovi su bolesni – ističe Švarc-Šiling. 

Na kraju zaključuje da je jako dobro da je Karadžić osuđen na doživotnu robiju.

- Dobro je da pravda funkcionira. Nekažnjavanje zločinaca i kriminalaca bio bi kraj za Evropu kakvu znamo i kojoj svi na Balkanu streme - zaključio je Švarc-Šiling u razgovoru za „Dnevni avaz“.

U BiH je počinjen genocid

Švarc-Šiling upozorava da tvrdoglavo odbijanje da se suoče s realnošću i nepobitnim istinama, onima koji to rade donosi samo nesreću.

- Nikakva negiranja i revizije neće potrti činjenice da su u BiH počinjeni genocid, etničko čišćenje i strašni zločini protiv čovječnosti. Ratni zločinci nikad nisu bili heroji, već nešto najgore među ljudima – ističe on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.