SARAJEVO

MUP KS prati razvoj savremene tehnologije i svakodnevno je primjenjuje u svom radu

Otvorena prva stručna konferencija „Dahua Roadshow 2019“,

Avaz.ba

21.3.2019

Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, danas je otvorio prvu stručnu konferenciju „Dahua Roadshow 2019“, koju je organizirala kompanija „Dahua technology“. Na konferenciji, na kojoj su predstavljeni najnoviji sigurnosni sistemi u oblasti tehničke zaštite i videoanalitike, učestvovali su najeminentniji stručnjaci iz ove oblasti.

- Živimo u vremenu savremenih informacionih tehnologija koje se svakog trenutka razvijaju te tako i borba protiv svih oblika kriminala, ali i protiv terorizma mora biti praćena i potpomognuta tehničkim dostignućima. S tim u vezi, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo ulaže ogromne napore da sve svoje vrhunske kapacitete u kadrovskom, stručnom i materijalnom smislu dodatno opremi tehnikom, odnosno savremenim tehničkim rješenjima kako bi svi pojavni oblici kriminala u što većem procentu bili prevenirani, a borba protiv kriminala još bolja i uspješnija - kazao je na početku govora Katica.

On je naglasio da MUP KS u svakom smislu prati razvoj savremene tehnologije te da je u svom radu svakodnevno primjenjuje.

- Do sada smo veoma uspješni kada je u pitanju sigurnost u saobraćaju, jer Kanton Sarajevo u smislu opremljenosti modernim kamerama i radarskim sistemima je možda i najbolji u državi. Upravo nas pozitivna iskustva i fantastični rezultati u oblasti saobraćaja, a koje ostvarujemo pomoću radarskih sistema i modernih kamera, ohrabruju da tehničke elemente počinjemo primjenjivati u svim drugim oblastima prevencije i borbe protiv kriminala, naravno tamo gdje je to moguće - naglasio je ministar unutrašnjih poslova.

Prema njegovim riječima, osim Ministarstva unutrašnjih poslova KS i sigurnosne agencije u privatnom vlasništvu, koje su, također, dio ukupnog sistema sigurnosti države BiH, u značajnoj mjeri doprinose razvoju i implementaciji tehničkih dostignuća u sistemu sigurnosti i borbi protiv kriminala.

- Skoro sve naše privatne sigurnosne agencije imaju razvijen sistem tehničke sigurnosti te u tom smislu i doprinose što kvalitetnijem sigurnosnom ambijentu. Ova današnja konferencija značajan je događaj koji će nam svima pomoći da sagledamo nova rješenja i da se upoznamo s najnovijim svjetskim tehničkim dostignućima koja ćemo moći implementirati i u BiH. Ponosan sam na to da je Sarajevo postalo centar u kojem se predstavljaju najnoviji sigurnosni sistemi u oblasti tehničke zaštite i videoanalitike te proizvodi poput rješenja za pametne i sigurne gradove, detekciju i prepoznavanje lica i slično - kazao je na kraju govora Katica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.