INTEGRALNI SISTEMI

Održana prva stručna konferencija "Dahua Roadshow 2019": Predstavljeni najnoviji sigurnosni sistemi u oblasti tehničke zaštite i videoanalitike

Učestvovali najeminentniji stručnjaci

Avaz.ba

21.3.2019

Održana prva stručna konferencija "Dahua Roadshow 2019" - Avaz
Održana prva stručna konferencija "Dahua Roadshow 2019" - Avaz
Održana prva stručna konferencija "Dahua Roadshow 2019" - Avaz
Održana prva stručna konferencija "Dahua Roadshow 2019" - Avaz
Održana prva stručna konferencija "Dahua Roadshow 2019" - Avaz
+6

Kompanija "Dahua technology" u Sarajevu održala je prvu stručnu konferenciju "Dahua Roadshow 2019", na kojoj su predstavljeni najnoviji sigurnosni sistemi u oblasti tehničke zaštite i videoanalitike.

Na današnjoj konferenciji učestovovali su najeminentniji stručnjaci iz te oblasti, a skup je otvorio ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica i regionalni menadžer kompanije "Dahua technology" Aleš Deak.

Osim stručnjaka "Dahua technology", koji su predstavili svoja najnovija i vodeća svjetska rješenja u području inteligentnih sistema koji svijet čine sigurnijim, na konferenciji je govorio i profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Jasmin Ahić.

- Današnja konferencija za Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajeva i mene lično predstavlja veliki događaj imajući u vidu tematiku kojom se bavi. Budući da živimo u vremenu savremenih informacionih tehnologija koje se svakog trenutka razvijaju, tako i borba protiv svih oblika kriminala, ali i borba protiv terorizma, kao jedne od najvećih prijetnji savremenom čovječanstvu, mora biti praćena i potpomognuta tehničkim dostignućima - kazao je Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

On je dodao da Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo ulaže ogromne napore da sve svoje vrhunske kapacitete u kadrovskom, stručnom i materijalnom smislu, dodatno opremi tehnikom, odnosno savremenim tehničkim rješenjima pomoću kojih će svi pojavni oblici kriminala biti u što većem procentu prevenirani, a borba protiv kriminala još bolja i uspješnija.

- Trudimo se, dakle, da u svakom smislu pratimo razvoj savremene tehnologije te da je u svom radu svakodnevno primjenjujemo. Do sada smo dosta uspješni kada je u pitanju sigurnost u saobraćaju, jer je Kanton Sarajevo u smislu opremljenosti modernim kamerama i radarskim sistemima možda i najbolji u državi - naglasio je Katica.

Ministar je kazao kako pozitivna iskustva i fantastični razultati u oblasti saobraćaja, koje ostvaruju pomoću radarskih sistema i modernih kamera, ohrabruju da tehničke elemente počnu primjenivati u svim drugim oblastima prevencije i borbe protiv kriminala, naravno tamo gdje je to moguće.

- Osim Ministarstva unutrašnjih poslova KS, i sigurnosne agencije u privatnom vlastištvu, koje su, također, dio ukupnog sistema sigurnosti države BiH, u značajnoj mjeri doprinose razvoju i implementaciji tehničkih dostignuća u sistemu sigurnosti i borbi protiv krimalala - dodao je Katica.

Ministar je još kazao da gotovo sve privatne sigurnosne agencije imaju razvijen sistem tehničke sigurnosti te u tom smislu i doprinose što kvalitetnijem sigurnosnom ambijentu. Današnja konferencija u organizaciji "Dahua technology" značajan je događaj koji će svima pomoći da se sagledaju nova rješenja i da se upoznamo s najnovijim svjetskim tehničkim dostignućima koja ćemo moći implementirati i kod nas u BiH.  

- Posebno mi je drago i na određen način sam ponosan činjenicom da je Sarajevo postalo centar u kojem se predstavljaju najnoviji sigurnosni sistemi u oblasti tehničke zaštite i videoanalitike, te proizvodi poput rješenja za pametne i sigurne gradove, detekciju i prepoznavanje lica, perimetrijsku zaštitu. Ovo je i svojevrstan početak teorijske rasprave o masovnoj primjeni savremenih tehničkih dostignuća u BiH. Siguran sam da će se u dogledno vrijeme i u našoj zemlji početi masovno upotrebljavati elementi tehničke zaštite ljudi i materijalnih dobara. A, nadam se da će teorijskih i praktičnih rasprava i prezentacija modernih rješenja, poput ove današnje, biti još više. Htjeli mi to ili ne, vrijeme u kojem živimo na to će nas tjerati - rekao je Katica. 

Današnja konferencija je bila prilika da "Dahua technology" javnosti predstavi svoje najnovije proizvode i solucije, poput rješenja za pametne i sigurne gradove, perimetrijsku zaštitu, detekciju i prepoznavanje lica.

Povod konferencije je, između ostalog, skoro otvaranje prvog laboratorija u BiH za testiranje navedene opreme i sistema u kojoj će krajnji korisnici moći provjeriti funkcionalnost te opreme u realnom vremenu i okruženju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.