HRVATSKA

Direktor SOA-e o optužbama iz BiH: Zanimljivo je i šokantno ono što se događa

Do sada smo imali saradnju na području borbe protiv terorizma s OSA-om i želim reći da SOA u BiH ima samo jednog sagovornika, a to je OSA,

Markić: Razgovarali smo sa H. Č., znamo ko je on. Sanjin Strukić / PIXSELL

Avaz.ba

21.3.2019

Nije mi posve jasno šta se dogodilo s pričom da hrvatski obavještajci vrbuju i naoružavaju selefije u BiH, komentirao je danas u Saboru direktor SOA-e Daniel Markić nakon trosatne sjednice saborskog Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu sigurnost, na kojoj su razmatrani i prihvaćeni izvještaji sigurnosnih službi za 2018. godinu.

– Vrlo je zanimljivo, čak i šokantno ono što se događa u Bosni i Hercegovini, i vjerujem da ćemo tu situaciju što prije razjasniti, jer je to potrebno i njima i nama i svim našim partnerima. Nije mi posve jasno šta se dogodilo. Do sada smo imali saradnju na području borbe protiv terorizma s OSA-om i želim reći da SOA u BiH ima samo jednog sagovornika, a to je OSA, a meni kao direktoru SOA-e sagovornik je direktor OSA-e. 

Nadam se da ćemo to razjasniti. Na dan kada je izašla ta tzv. afera koju, naravno, negiram, cijeli dan sam proveo s direktorom OSA-e na jednom skupu direktora, a tema tog skupa je bila borba protiv terorizma. Do tog dana, kao direktor SOA-e, bio sam uvjeren da mi dobro sarađujemo, čak smo na tom skupu donijeli odluke kako poboljšati saradnju zapravo na osnovi ideja moje službe. Nadam se da će se to realizirati čim razjasnimo ovu situaciju – poručio je Markić. 

Podsjetimo, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je kako već godinu, dvije raspolaže informacijama da je hrvatska obavještajna služba pokušala vrbovati selefije, a sve da bi se dokazala teza Kolinde Grabar-Kitarović o hiljadama radikalnih boraca u BiH, prenosi Večernji.hr. 

Naravno, nastavlja, da hrvatske službe nisu tako nešto radile.

– Naravno da toga nije bilo i to jasno negiram. Naravno da je SOA razgovarala s tim osobama i nadalje hoće razgovarati jer to moramo zbog vlastite i sigurnosti naših susjeda, i sigurnosti EU i NATO-a. I dalje ćemo razgovarati. Vrlo je zanimljivo i očekujem odgovor. Mi smo s H. Č. razgovarali, znamo ko je i mi smo o tome obavijestili našu partnersku službu u BiH i dali su nam jasan odgovor – pojasnio je Markić. 

Upitan šta je OSA odgovorila, šef SOA-e uzvraća kako može samo reći šta je hrvatska strana napravila te kako je spreman sve to i deklasificirati ako bude provedena bilo koja istraga vezana za neki nadzor u BiH.

 – Mi smo upozorili na tu osobu koja je za nas bila suspektna i uputili šta ta osoba radi. Dobili smo jasan odgovor OSA-e, ali prepuštam njima da se izjasne o tome. Poštujem vaš novinarski rad, ali nije relevantan dok ne dobijem jasan odgovor od partnerske službe, no još nismo ništa dobili. Tu osobu H. Č. kontaktirali smo već prije, imali smo redovnu razmjenu podataka s partnerskom službom prije, a ovaj posljednji skup sam spomenuo da vam dočaram kako sam mislio da dobro sarađujemo s njima u području borbe protiv terorizma – naglašava Markić. 

Iako je Dragan Mektić sad u Zagrebu zbog liječenja, Markić kaže da s njim nisu komunicirali niti hoće. Negira i navode kako su određeni ljudi bili ucijenjeni da moraju sarađivati sa SOA-om ili im prijeti izgon. 

- Negiram. Zabrinjava nas povratak boraca iz Sirije i Iraka, ne samo nas nego cijelu Evropu i radimo na tome. To je, jasno, naša zadaća i tako će se nastaviti. Čim je neko bio na nekom ratištu i vojno djelovao, naravno da a priori postoji i opasnost – objašnjava Markić. 

Kada se govori o brojkama, odnosno koliko je takvih boraca, šef SOA-e objašnjava kako misle da je s područja šire regije bilo oko hiljadu odlazaka. 

– Mislimo da se možda već vratilo oko 35 posto, da je 30 posto možda i poginulo, a to ćemo sve nastojati i s partnerima provjeriti – tvrdi Markić. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.