MOSTAR

Kardinal Puljić: Nijedan sud ne može nadoknaditi ono što je rat ostavio

Prema podacima s terena, u našoj zemlji u protekloj godini zabilježeno 10.100 katolika manje

M. Sm.

21.3.2019

Kardinal Puljić: Nazvati stvari pravim imenom. Ž. Miličević

Uz učešće svih članova, kao i delegata iz Italije i Hrvatske, u Mostaru je jučer i danas zasjedala Biskupska konferencija BiH, pod predsjedanjem kardinala Vinka Puljića

Prema podacima s terena, kako je rečeno na pres-konferenciji, u BiH je u protekloj godini zabilježeno 10.100 katolika manje. 

- Potičemo sve nivoe vlasti i institucije da se stvore uvjeti za ostanak ovdje. Iako svjesni da u dogledno vrijeme neće biti masovnog povratka, potičemo one koji se žele vratiti na očevinu da to i učine - rečeno je na pres-konferenciji. 

Također, biskupi su zatražili da se nedjeljom zabrani rad tržnih centara zbog kojeg, naveli su, izostaje porodično zajedništvo. 

- Biskupi se ne mire ni sa činjenicom da izostaje proces denacionalizacije oduzete imovine te da se onemogućava nesmetano raspolaganje crkvenom imovinom - izneseno je. 

Upitan za komentar u vezi s presudom koja je izrečena Radovanu Karadžiću, kardinal Puljić je rekao: 

- Gledano ljudski, taj sud je takav kakav jeste. Međutim, da ne znam šta su presudili, njegovo djelo ostaje i to je zapravo upitno, etnički očišćeni tereni i toliko mrtvih, tako da taj sud ne može nadoknaditi ono što je rat ostavio. Međutim, prepuštamo da Sud donosi svoje odluke, ali je potrebno stvarati takvu klimu da budemo hrabri svaki čin nazvati pravim imenom. Ako to nije proces, onda nema pomirenja, jer, pomirenje počinje od istine da svaki čin nazovemo pravim imenom. Ako od toga ne pođemo, možemo samo politizirati - poručio je kardinal Puljić. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.