TUZLA

Enver Bijedić: Manjinska vlada je rješenje iz nužde

Imamo 17 ruku u SDP-u, DF-u, Našoj stranici i Stranci za BiH, dok nas je SBB obavijestio kako neće da bude dio ove priče zbog nesuglasica s drugim političkim subjektima

S današnje pres-konferencije. Avaz.ba

E. Sk.

22.3.2019

Nakon novog kruga pregovora o formiranju vlasti u Tuzlanskom kantonu u Centrali SDP-a, Enver Bijedić, predsjednik Kantonalnog odbora te partije, izjavio je kako će zastupnicima u Skupštini TK predložiti program za formiranje tzv. manjinske vlade, u kojoj će SDP participirati s premijerom i šest ministara.  

- Manjinska vlada je rješenje iz nužde. Imali smo pregovore i ostali na 17 ruku u Skupštini TK. Tih 17 ruku imamo u SDP-u, DF-u, Našoj stranici i Stranci za BiH, dok nas je SBB obavijestio kako neće da bude dio ove priče zbog nesuglasica s drugim političkim subjektima, a to nije SDP – rekao je Bijedić, a na naš upit da li se te nesuglasice odnose na DF, odgovorio je potvrdno.

Bijedić se nada da će, kako je naveo, za dobrobit kantona u Skupštini TK biti podržan plan i program buduće Vlade TK sa SDP-om na čelu, a na upit hoće li za eventualnu podršku zastupnika SDA ili PDA u Skupštini TK te stranke dobiti ministarske pozicije, on je odgovorio kako sa SDA ili PDA neće biti potpisivan nikakav koalicijski dogovor.

U Našoj stranci, koja se, kao i SBB, uvijek odazivala na pregovore tzv. Građanske koalicije, što nije bio slučaj s DF-om, ističu kako je SBB uvijek dobrodošao partner u priču o formiranju vlasti u TK.

- Možda će se u međuvremenu predomisliti, jer bismo mi voljeli da imamo 19 zastupnika u Skupštini TK okupljenih oko Građanske koalicije. SBB je izuzetno dobrodošao u ovu priču, jer u ovih prethodnih pet mjeseci pregovora imamo faktički završen posao – kaže Mirsad Čamdžić, predsjednik Regionalnog odbora Naše stranke.

Predstavnici DF-a i Stranke za BiH, koji su neposredno prije pres-konferencije bili na pregovorima u SDP-u, nisu davali izjave za medije. Podsjećanja radi, prije četiri dana DF je brutalno odbio poziv SDP-a o nastavku pregovora, dok su se iz SBiH odazvali iz kurtoazije i bez zastupnika u Skupštini TK.

Hadžiefendić: U DF-u ne vidimo ozbiljnog partnera za formiranje vlasti u TK

Savez za bolju budućnost BiH se odazivao na svaki poziv SDP-a na pregovore. Isto je učinjeno danas, a nakon što je Bijedić saopćio da je pronašao rješenje iz nužde, predsjednik KO SBB-a TK dr. Bahrudin Hadžiefendić je za „Avaz“ izjavio:

- Mi smo dolazili na sve sastanke, uključujući i dva u tekućoj sedmici na kojoj ni jednom nisu bili predstavnici DF-a. Moram reći nešto vezano za njihove nekorektne medijske napise protiv SBB-a i dužnosnika SBB-a, smatramo da u njima ne vidimo ozbiljnog partnera za formiranje vlasti u Tuzlanskom kantonu.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.