SARAJEVO

Izborna sjednica Skupštine BZK "Preporod": Kandidat za predsjednika Sanjin Kodrić

Najavljen nastavak dosad započetih projekata i uvođenja čitavog niza novih

A. Č.

23.3.2019

Sarajevo: Bira se novo rukovodstvo "Preporoda" - Avaz
Sarajevo: Bira se novo rukovodstvo "Preporoda" - Avaz
Sarajevo: Bira se novo rukovodstvo "Preporoda" - Avaz
Sarajevo: Bira se novo rukovodstvo "Preporoda" - Avaz
Sarajevo: Bira se novo rukovodstvo "Preporoda" - Avaz
+6

Na 13. izbornoj sjednici Skupštine Bošnjačke zajednice kulture (BZK) "Preporod" u BiH, koja se danas održava u Sarajevu, delegati će između ostalog birati predsjednika organizacije, a kandidat je Sanjin Kodrić.

Prije izborne sjednice Skupštine predsjednik BZK "Preporod" u BiH prof. dr. Senadin Lavić rekao je da je njegov mandat obilježilo četiri do pet ključnih djelatnosti. 

- Prva stvar je da sam slijedio ciljeve zadate Statutom ''Preporoda'' i da sam pokušavao na svakom dijelu BiH i u inozemstvu da ih ispunim. Trudio sam se da razvijem koncept i ideju kulture mira koju smo prije sedam-osam godina započeli. Pokušali smo pokazati da je "Preporod" institucija kulture mira i šire. Insistirali smo na bošnjačkom nacionalnom i narodnom identitetu. Svugdje u BiH i svijetu smo širili tu ideju Bosne i bošnjaštva na naučno argumentiran i civilizacijski način. Peta stvar je bila da zahvalimo svim našim ljudima u BiH i inozemstvu koji su bilo koji kulturni projekt uradili za Bošnjake - rekao je Lavić. 

Profesor Sanjin Kodrić jedini je kandidat za novog predsjednika ''Preporoda''.  

On je rekao kako "Preporod" nastoji biti temeljna kulturna ustanova Bošnjaka i pokretač važnih procesa, prije svega u bošnjačkom kulturnom životu. 

Podsjetio je da je BZK "Preporod" najstarija i najznačajnija kulturna ustanova Bošnjaka s tradicijom dužom od jednog stoljeća, počevši od 1903. godine.  

- Otad pa sve do danas ''Preporod'' nastoji biti temeljna kulturna ustanova Bošnjaka i pokretač nekih važnih procesa i pojava prije svega u bošnjačkom kulturnom životu, a to se onda kasnije reflektira u ukupni društveni život Bošnjaka - izjavio je Kodrić.  

Novo rukovodstvo BZK ''Preporod'', kako je dodao, nastavit će sve dosad započete projekte i uvesti čitav niz novih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.