REAKCIJE

Prlićeva advokatica za "Avaz": Sud u Hagu nadležan za Jadranka Prlića

Nije nam potvrdila, ali ni demantirala vijest da bi njen branjenik uskoro trebao biti prebačen u jedan od zloglasnih britanskih zatvora na preostali dio odsluženja kazne

M. Aš.

23.3.2019

Suzana Tomanović, advokatica Jadranka Prlića, bivšeg čelnika Vlade tzv. Herceg-Bosne, koji je, zajedno s ostalim članovima "haške šestorke" prije dvije godine osuđen na 25 godina zatvora, nije nam potvrdila, ali ni demantirala vijest da bi njen branjenik uskoro trebao biti prebačen u jedan od zloglasnih britanskih zatvora na preostali dio odsluženja kazne.

Mediji su danas objavili da je Prlić od Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MICT) već dobio rješenje za izdržavanje preostalog dijela kazne zatvora u Velikoj Britaniji.

No, Tomanović je za ''Avaz'' kratko kazala:

- Registar Suda u Tribunalu je nadležan za sve informacije o Prliću. Mi, advokati, o tome ne možemo govoriti. 

Zvanične potvrde pisanja medija o tome da će Jadranko Prlić, nekadašnji premijer tzv.Herceg-Bosne, koji je zajedno sa ostalim članovima „haške šestorke“ 2 osuđen na pojedinačnu kaznu od 25 godina zatvora, uskoro biti prebačen u jedan od zloglasnih britanskih zatvora nema. 

Helena Egleston (Eggleston), portparol Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MICT), izjavila je za „Avaz“ da službeno nema nikakvu informaciju o tome. Konkretnije informacije o tome, navela je, vjerovatno će biti dostupne sljedeće sedmice. 

Prema našim informacijama do kojih smo došli, na zahtjev MICT-a iz kojeg su u proteklom periodu slali zahtjeve u više zemalja za izdržavanje njegovog preostalog dijela kazne, potvrdno su odgovorili samo iz Velike Britanije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.