RAZGOVOR

Privatizacija javnih firmi dovodi do jačanja ekonomije

Kvatrocioče: Želimo ulagati u BiH

S. NUMANOVIĆ

25.3.2019

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH uložila je do sada skoro 2,3 milijarde eura. Potcrtao je to u razgovoru za „Avaz“ generalni sekretar EBRD-a Enzo Kvatrocioče (Quattrociocche), govoreći o ovogodišnjem planu ulaganja 300 miliona eura, što je u odnosu na 2018. porast investicija za 50 posto.

- Mi smo banka koja finansira projekte. Kada ih je više, a kvalitetni su, mi odobrimo više nego što bismo inače. I želimo ulagati u BiH – ističe Kvatrocioče, koji u BiH boravi u sklopu priprema za veliki godišnji forum EBRD-a, čiji domaćin će u maju biti naša država.

Kako navodi, ovaj samit će okupiti više od 2.000 ljudi i to je prilika za promociju potencijala naše zemlje.

- Naravno, govorit će se i o problemima. Svi znamo šta muči ne samo BiH već cijeli region. To su odlazak mladih školovanih ljudi, vladavina zakona i korupcija, te ne baš povoljna investicijska klima – navodi Kvatrocioče, ističući da su to problemi koji odvraćaju investitore od potencijalnih ulaganja u region zapadnog Balkana.

Dodaje da kvalitetna privatizacija državnih firmi poboljšava ekonomiju, a uloga EBRD-a je i da se izbjegnu sumnje u te procese.

- Stvaramo preduvjete, pratimo proces privatizacije i pomažemo te nadziremo šta se dešava nakon privatizacije firme. Privatizacija u konačnici najčešće dovodi do jačanja ekonomije. U ogromnoj većini slučajeva javne firme su nezdrave. Kada ih privatizirate, one počnu bolje doprinositi ekonomiji države – kaže Kvatrocioče.

Kineske investicije stvar organa vlasti u BiH

Generalni sekretar EBRD-a navodi i podatak da se čak 70 posto električne energije u regionu proizvodi u termoelektranama. EBRD ima striktnu zabranu da ne učestvuje u takvim projektima i akcent stavlja na obnovljive izvore energije, poput vjetra ili sunca.

- Kineski kredit u Blok 7 u Tuzli je stvar o kojoj odlučuju organi vlasti u vašoj državi. Kada smo mi uključeni u poslove s kineskim kompanijama, onda osiguramo da se poštuju naši standardi, od ekoloških, preko potpune transparentnosti, do redovnih revizija. Kinezi puno ulažu u centralnu Evropu. Vidim da se sve više govori o potrebi da se zaduživanja generalno, pa tako i kineska, ne pretvore u opterećenje po privredu i državu, jer bi to potencijalno bilo opasno – kaže on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.