NA LICU MJESTA

600 radnika u punom pogonu na gradilištu

Vijadukt Pehare karakterističan jer za sada na dionici Koridora 5C ima najduži raspon stubova

Piše: D. PAŠALIĆ

25.3.2019

Uspješno je riješen i problem složene geologije područja - Avaz
Uspješno je riješen i problem složene geologije područja - Avaz
Uspješno je riješen i problem složene geologije područja - Avaz
Uspješno je riješen i problem složene geologije područja - Avaz
Uspješno je riješen i problem složene geologije područja - Avaz
+4

Nakon snijega i minusa koji su nakratko zaustavili radove na izgradnji Zeničke zaobilaznice na Koridoru 5C, lijepo vrijeme ponovno je omogućilo da se gradnja nastavi punom parom. Ekipa "Dnevnog avaza" posjetila je trenutno najveće gradilište u BiH, gdje smo zatekli brojne radnike kako užurbano rade. 

Više lokacija 

Oko 600 njih obavljaju poslove izgradnje na nekoliko lokacija Koridora 5C, odnosno na kompletnoj dionici Drivuša - Donja Gračanica.

Prema riječima Reufa Kadrića iz „Autocesta FBiH“, uspješno je riješen i problem složene geologije područja.

- Izvode se apsolutno svi radovi na kompletnoj trasi, objektima, mostovima... Na tunelima se, također, završavaju svi radovi. Radimo i na montaži elektromašinskih instalacija, a dolaskom lijepog vremena, svi radovi su intenzivirani - kaže Kadrić.

Posebno je bio specifičan vijadukt Pehare, koji se, kako ističe Kadrić, veže na tunel Ričice, jer se dijelom nalazi na klizištu Pehare, a dijelom na čvrstom tlu.

- Riješili smo sve probleme, radovi su nastavljeni. Izvršena je analiza projekta dionice Klopče - Donja Gračanica i procjena je da će svi radovi biti završeni do kraja godine - napominje Kadrić.

Stubovi i asfalt

Na vijaduktu Klopče u toku su radovi na izradi stubova, dok se privode kraju asfalterski radovi i finaliziraju svi preostali na tunelu Ričice, vijaduktu Pehare, koji se veže na tunel Ričice, ali i vijadukt Babina rijeka koji se veže za vijadukt Pehare.

Kadrić još jednom ističe da je ovaj vijadukt kapitalni projekt na ovoj dionici, jer za sada na dionici Koridora 5C ima najduži raspon stubova od 165 metara.

Priprema za dionicu Donja Gračanica - tunel Zenica 

Podsjećanja radi, ugovor o izgradnji dionice autoceste A1 Donja Gračanica (Zenica sjever) - tunel Zenica potpisan je krajem prošle godine. Vrijednost ugovora je 67.360.069 eura.

Radovi na trećem lotu Zeničke obilaznice su već počeli, a trenutno se radi na pripremi zemljišta za nastavak radova autoceste A1 Donja Gračanica - tunel Zenica.

Brojke

1.000 metara dug tunel Pečuj

625 metara dug tunel Ričice

180 metara dug vijadukt Ričice

165 metara raspon stubova na vijaduktu Babina rijeka

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.