BIH

Sve nam je devastirano, zakazali su i društvo i porodica

Djeca nam ubijaju svoje djedove, nane, komšije i to ne da bi stekli materijalnu korist, nego iz obijesti, koja je toliko uzela maha da nečiji život ne vrijedi ni 10 eura

Piše: A. Nu.

26.3.2019

Doktor Abdulah Kučukalić, poznati sarajevski neuropsihijatar, zgrožen je detaljima brutalnog ubistva dvoje supružnika penzionera koje su počinili maloljetnici u Velikoj Kladuši.

U razgovoru za „Dnevni avaz“, ocijenio je da dječaci imaju poremećaj ponašanja te da su Salku i Fatimu Đogić ubili iz obijesti.

- Na sceni je devalvacija morala, etike, kulture i svih oblika ponašanja koji treba da krase te maloljetnike, počevši od odgoja, finog ponašanja prema starijim i iznemoglim osobama, svega što je nekada krasilo našu omladinu. Sve je devastirano, djeca ubijaju svoje djedove, nane, komšije i to ne da bi stekli materijalnu korist, nego iz obijesti, koja je toliko uzela maha da nečiji život ne vrijedi ni 10 eura - kaže Kučukalić.

Smatra da je ponašanje maloljetnika odraz nesređenih porodičnih odnosa.

- Mislim da je primarno problem u porodici. Jer, porodica čija su to djeca očito je devalvirana, gdje utjecaj majke i oca ne postoji nad djecom. Sigurno su i odnosi između majke i oca narušeni i nema nikakvih uvjeta da se djeca odgajaju na jedan sveobuhvatno kvalitetan način, da uče pozitivne stvari od njih, da se kultiviraju, stječu znanje, poštuju druge i okolinu oko sebe. Vjerovatno su već okusili i drogu, jer danas djeca tog uzrasta kao što su ova dvojica dječaka, nažalost, uzimaju marihuanu ili amfitamine. Ne vjerujem da su u tim godinama bili teški duševni bolesnici, da su imali neke psihotične poremećaje, nego je to poremećaj u odgoju - kaže dr. Kučukalić.

Ističe i da ovaj slučaj pokazuje da su, osim roditelja, zakazale i druge institucije.

- Škola, također, nije dala svoj doprinos. Prošli su osmogodišnje obrazovanje, ali nisu stekli nikakve navike jednog kulturnog uobičajenog ponašanja. I zajednica je zakazala, kao i centar za socijalni rad koji nisu kod takvih osoba prepoznali poremećaj ponašanja. Da su na vrijeme reagirali, do toga ne bi ni došlo – zaključuje dr. Kučukalić.

 Ponovit će se!

- Ovaj slučaj, nažalost, pokazuje sve slabosti našeg društva. Mislim da se po ko zna koji put treba uputiti apel svim nadležnima da počnu raditi svoj posao, jer ovakvi slučajevi će se opet vrlo brzo desiti bilo gdje u našem dijelu BiH – upozorava Kučukalić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.