TUZLA

Hadžiefendić: Naša stranka i SBB nisu imali kalkulacija, svi ostali jesu

Predstvnici DF-a propustili posljednje sastanke u Tuzli te je to jasna poruka kako su sve vrijeme računali na saradnju sa SDA

Hadžiefendić: Teške optužbe

E.Sk.

25.3.2019

Riječi Mirsada Čamdžića, predsjednika Regionalnog odbora Naše stranke TK, najbolje oslikavaju način na koji je Savez za bolju budućnost pristupio pregovorima o formiranju vlasti u Tuzlanskom kantonu, kazao je Bahrudin Hadžiefendić, predsjednik KO SBB-a TK. 

Zbog takvog nastupa, podsjećanja radi, Čamdžić je rekao da je SBB kao partner uvijek dobrodošao u tzv. Platformu 19, odnosno građansku koaliciju u TK.

- Upravo tako, najkorektniji i najiskreniji u ovoj priči o uspostavi vlasti u TK od samog početka su bili SBB i Naša stranka, što je potvrdio i sam Čamdžić. Drugi su od početka imali neke kalkulacije, koje nisu bile baš iskrene prema ostalim sudionicima pregovora – kaže Hadžiefendić.

Enver Bijedić, predsjednik KO SDP-a, na konferenciji za novinare u petak, stekao se utisak, krivicu za raspad Platforme 19 prebacio je na SBB, čiji su predstavnici bili na svim pregovorima nudeći konkretne prijedloge za prevazilaženje problema koji koče proces formiranja vlasti.

- Jako nekorektna izjava jer, ako je iko pokušao prebaciti bilo kakvu krivicu na SBB, trebao je znati da samo bili najiskreniji i najotvoreniji partner za pregovore i da smo se odazvali na sve pozive SDP-a te da sam bio prisutan na svakom sastanku, za razliku od DF-a, čiji predstavnici nisu htjeli doći na dva posljednja sastanka. Nisu željeli biti zajedno s ostalim strankama iz bloka. SBB, ponavljam, nije ni najmanje kriv za raspad bloka jer se, izgleda, zaboravilo ko je vodio, odnosno ko je trebao da vodi ove procese. U toj ulozi SDP se nije najbolje snašao i to je jedan od razloga raspada bloka, iako nije jedini razlog – objašnjava Hadžiefendić.

No, Bijedić je u daljnjem izlaganju naveo kako SDP nije u sukobu sa SBB-om, a na insistiranje novinara ko je u „sukobu“, odgovorio je da je riječ o DF-u.

- To je tačno. SBB ima izuzetno korektne i dobre odnose sa SDP-om na svim nivoima i šteta je velika što se nisu upravo te dobre relacije iskoristile za koalicioni kapacitet koji bi sigurno dao dobre rezultate u budućnosti.

Hadžiefendić ističe kako su predstvnici DF-a propustili posljednje sastanke u Tuzli te da je to jasna poruka kako su sve vrijeme računali na saradnju sa SDA.

- Oni su to jedne prilike i potvrdili kao odgovor na našu konstataciju da nas ima devet u Skupštini TK. Odmah su odgovorili kako njih ima 12, odnosno 9 SDA + 3 DF. U posljednje vrijeme, unazad nekoliko mjeseci, svjedoci smo ničim izazvanih izuzetno teških optužbi, kvalifikacija i svega onog negativnog i prljavog što na raznoraznim portalima, portalčićima, Facebook profilima visoki dužnosnici DF-a adresiraju na račun SBB-a, članova i rukovodstva SBB-a. Ni na jednu tu prljavštinu nismo odgovarali, ali više šutjeti nećemo – decidan je on.

SDP će zastupnicima u Skupštini TK predložiti formiranje „manjinske vlade“ kao rješenje iz nužde, a SBB će, kako navodi Hadžiefendić, razmotriti novonastalu situaciju i izložiti činjenice na višim organima stranke.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.