INICIJATIVE Posljedica nedostatka političke volje za donošenjem zakona o praznicima BiH

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH pokreće prvi virtuelni protest "Slobodni za praznike!"

Cilj ukazati na potrebu da i radnici i radnice u sektoru trgovine i usluga imaju pravo provesti praznike sa svojim porodicama

Avaz.ba
25.03.2019 17:00

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine (STBiH) organizirat će 29. aprila 2019. godine, tačno u podne, virtuelni protest pod nazivom „Slobodni za praznike“. Cilj protesta je ukazati na potrebu da i radnici i radnice u sektoru trgovine i usluga imaju pravo provesti praznike sa svojim porodicama.

- STBiH se kroz virtuelni protest želi prilagoditi savremenom načinu komuniciranja i organiziranja aktivnosti prema i s radnicima. U sektoru trgovine i uslužnih djelatnosti radnici nemaju slobodan dan za praznike, ali ni dan koji bi iskoristili za bilo koji oblik sindikalne borbe, što je posljedica nedostatka političke volje za donošenjem zakona o praznicima BiH, kao i nepostojanje obavezujućih akata, mehanizama i instrumenta kojima bi se svim radnicima u u trgovini u BiH, garantirale jednake mogućnosti i prava vezana za neradne dane u dane praznika - kaže Mersiha Beširović, predsjednica STBiH.

Ona naglašava da je 29. april postao tradicionalni dan akcije za STBiH jer, iz već spomenutih razloga, radnici u ovom sektoru ne mogu 1. maj, Praznik rada, iskoristiti kako bi artikulirali za njih bitna pitanja. Za borbu za svoja prava kroz virtuelni protest su se, između ostalog, u STBiH opredijelili i zbog činjenice da većina mladih ljudi danas komunicira putem interneta i da su upravo oni najranjivija grupa kada je u pitanju zaštita njihovih prava.

STBiH broji 12.573 člana. Od ukupnog broja novog članstva u prošloj godini, 32 posto su osobe mlađe od 30 godina. Prekovremeni sati su jedan od gorućih problema u sektoru trgovine u BiH. Od zabilježenih 340 prijava kršenja radničkih prava prošle godine, 262 su se odnosile na prekovremene sate. Neplaćanje prekovremenih sati prijavilo je 105 uposlenih, 72 nemogućnost korištenja slobodnog dana u sedmici, a njih 43 problem vezan za pravo na korištenje godišnjeg odmora i dnevne pauze. STBiH istrajava u borbi za povećanje plaća u ovoj djelatnosti i pravo na slobodan dan u dane praznika.

Nedostatak hrabrosti, ali i slobodnog vremena, koji se često ističu kao hendikep kada je u pitanju javno izražavanje protesta i borbe za vlastita prava, u virtuelnom svijetu su mnogo manji. S druge strane, u STBiH žele iskoristiti potencijal koji se nalazi u velikom broju korisnika društvenih mreža kako bi stvorili „kritičnu masu“ koja u konačnici može utjecati na promjene.

- Naš virtuelni protest je i svojevrstan eksperiment kojim želimo testirati je li pasivnost građana Bosne i Hercegovine vezana samo za konvencionalne metode borbe za vlastita prava. Želimo vidjeti kako će reagirati na ovaj novi, moderni i današnjim uvjetima života prilagođen angažman za vlastiti i boljitak drugih, te pokušati na ovaj način osigurati sebi oruđe i podršku u zagovaranju toliko neophodnih promjena. Zato, 29. aprila tekuće godine kliknite na www.slobodnizapraznike.com i pridružite se STBiH u borbi za radnička prava - ističe Beširović.

Komentari, videoporuke, zahtjevi i mišljenja mogu se slati već od 1. aprila javno objavom na društvenim mrežama koristeći #slobodnizapraznike ili na e-mail: [email protected].

Komentari

NA VRH