REAKCIJE

Ivanić: Formiranje Vijeća ministara koči nepostojanje saglasnosti oko NATO-a

Avaz.ba

26.3.2019

Počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić kaže da nije optimista da će doći do brzog formiranja novog Vijeća ministara BiH jer među tri pobjedničke stranke na izborima – SNSD, SDA i HDZ – prema njegovim riječima, trenutno ne postoji ni minimum saglasnosti u vezi s približavanjem BiH NATO-u.  

Komentirajući za Insajder evidentan zastoj u konstituiranju nove vlasti na bh. nivou, Ivanić kaže da je vrlo teško prognozirati kada će novo Vijeće ministara biti formirano, kao i to koja će strana popustiti po pitanju aktivacije Akcionog plana za članstvo BiH u NATO (MAP).

– Evidentno je da su partije koje su dobile većinu glasova na posljednjim izborima zacementirale svoje pozicije još u kampanji i da su postavili tako visoke kriterije da je teško očekivati da dođe do političke saglasnosti. Posebno je komplicirano kad je u pitanju NATO, jer jednima je približavanje BiH NATO-u uvjet za formiranje Vijeća ministara BiH, dok je drugima uvjet da tog približavanja ne bude da bi se Vijeće ministara formirao. Ko će tu odustati – ne znam. Suštinski, to je glavni problem, a ne nedostatak broja glasova u parlamentu, jer te tri stranke imaju potpunu većinu.

Činjenica da su formirali kolegije i Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamenta BiH pokazuje da većina postoji. Činjenica da je SDA glasala da SNSD dobije četvrtog delegata u Domu naroda isto to potvrđuje. E sad, da li će se oni uspjeti nekako dogovoriti da pitanje NATO-a ostave po strani – iskreno, sumnjam. Ko god da napravi korak unazad imat će problem sa svojim biračkim tijelom – ocjenjuje Ivanić.

Na pitanje bi li u slučaju nepostizanja dogovora između navedene tri stranke došlo do otvaranja novog kruga pregovora o formiranju vlasti na bh. nivou koji bi, možda, uključio neke druge političke opcije, Ivanić odgovara da je to trenutno nerealna priča.

– Iskreno, mislim da je obaveza oko formiranja novog Vijeća ministara na SNSD-u, SDA i HDZ-u i tome trenutno ne vidim nikakvu alternativu barem još nekoliko mjeseci, a vjerovatno i do kraja ove godine. Na partijama koje imaju većinu glasova je da to urade i to je njihova obaveza. Oni treba da sjednu i da vide kako će prevazići situaciju u koju su se doveli. Međutim, vrlo sam pesimističan i ne vidim ko tu može da odustane. Pokušaj pronalaženja nekog srednjeg rješenja, da svako tumači onako kako njemu odgovara, vrlo je težak jer će javnost uvijek postavljati pitanje o tome šta je dogovor oko MAP-a. Oko toga su se stvari zakomplicirale, oko tog pitanja su se te tri partije zapetljale i mislim da će vrlo teško naći izlaz iz toga – kaže Ivanić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.