SARAJEVO

Čudna i interesantna odluka DF-a, vidjet ćemo hoće li se išta desiti

Još jedna stvar koja će biti interesantna jeste vidjeti kako će HDZ reagirati na partnera protiv kojeg je prvobitno kreirao svoju kampanju i hoće li uopće razmišljati o ovim principima koje je DF izbacio kao moguću platformu

A. S.

26.3.2019

Na odluku Demokratske fronte (DF) da će započet razgovore sa svim parlamentarnim strankama o formiranju vlasti na nivou države BiH i njenog entiteta Federacija BiH, reagirali su koalicioni partneri ove stranke u Skupštini KS.  

Igor Stojanović (SDP), izrazio je žaljenje što DF ide mimo Bh. bloka u razgovore sa SDA-a, HDZ-om i SNSD-om. 

- Kao za nekoga ko dolazi iz SDP-a, prioritetno je zajedničko djelovanje Bh. bloka i žao mi je što je DF donio takvu odluku. Međutim, to i dalje ne znači da će DF biti u vlasti. Mislim da je nemoguće da se odrazi na vlast u KS jer izlaskom DF-ovih zastupnika i dalje ostaje 21 zastupnik u većini, što je sasvim dovoljno za kontrolu i smjenu SDA kadrova - rekao je zastupnik SDP-a u Skupštini KS. 

Vibor Handžić iz Naše stranke kazao je da mu to djeluje kao da se ide u neke neželjene koalicije. 

- Meni je žao narušiti Bh. blok jer smatram da je vrlo dobar za ovu državu, ali to je odluka DF-a - istakao je Handžić.

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković (Narod i pravda) smatrakako u KS skoro sve perfektno funkcionira.

- Ja ne krijem svoje zadovoljstvo činjenicom da sva, pa čak i teška pitanja, brzo na sastancima rješavamo. Govorilo se na početku kako će sve biti komplicirano, ali čini mi se da mi je bilo teže voditi vladu koja se sastojala samo od dva politička subjekta. 

Meni je odluka DF-a malo čudna, da kažem i interesantna, jer DF kaže da će u razgovore a derivatima SDA. Oni imaju na to pravo i vidjet ćemo hoće li se išta desiti. Još jedna stvar koja će biti interesantna jeste vidjeti kako će HDZ reagirati na partnera protiv kojeg je prvobitno kreirao svoju kampanju i hoće li uopće razmišljati o ovim principima koje je DF izbacio kao moguću platformu. Tamo vidim nešto s čime mislim da SDA i HDZ ne mogu nikako biti saglasni. Jeste malo iznenađujuća odluka, jer su do sada govorili da je nemoguće - izjavio je Konaković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.