SARAJEVO

Najveće testiranje za stipendije: IUS želi osigurati najkvalitetnije obrazovanje svojim studentima

Naši studenti su cjeloživotni učenici, internacionalno osviješteni i dobro razvijeni lideri u aspektu društveno-ekonomskog razvoja zajednice, rekao je Jildirim

Piše: Avaz.ba

26.3.2019

S današnje pres-konferecije - Avaz
IUS želi osigurati najkvalitetnije obrazovanje svojim studentima - Avaz
IUS želi osigurati najkvalitetnije obrazovanje svojim studentima - Avaz
Dnevni avaz
IUS želi osigurati najkvalitetnije obrazovanje svojim studentima - Avaz
+4

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) je neprofitna, samostalna visokoškolska ustanova s vlastitim kampusom. Tokom godina Univerzitet se intenzivno razvijao i jedan je od prvih u Bosni i Hercegovini koji su usvojili evropske standarde u obrazovanju. 

IUS je osnovala 2003. godine Fondacija za razvoj obrazovanja Sarajevo. Otad Fondacija ulaže velike napore i resurse da bi poboljšala kvalitet obrazovanja na svim nivoima, pa tako danas, 16 godina nakon osnivanja IUS-a, pod pokroviteljstvom Fondacije radi predškolska ustanova “Kid IUS”, Osnovna škola ''Isa-beg Ishaković“ i Gimnazija „Maarif Koledž“. Time je zaokružena cjelina, misija Fondacije da pruži kvalitetno obrazovanje od vrtića do doktorata.

Na današnjoj pres-konferenciji, upriličenoj povodom organiziranja najvećeg testiranja za stipendije u državi, govorili su rektor prof. dr. Ahmet Jildirim (Yildirim) i PR Mirnes Baltić.

Rektor Jildirim je naglasio da je misija IUS-a da osigura najkvalitetnije obrazovanje svojim studentima te da postane široko priznat kao najbolji univerzitet u Bosni i Hercegovini i regionu.

- Vizija IUS-a je da postane međunarodno priznata visokoškolska ustanova i istraživački centar koji, kroz zajedničke napore osnivača, akademskog i administrativnog osoblja, studenata i svih zainteresiranih strana, potiče i njeguje izvrsnost u radu i predanost kvalitetu. Cilj IUS-a je postati glavno čvorište na Balkanu za povezivanje Istoka sa Zapadom, Sjevera s Jugom. Naši studenti su cjeloživotni učenici, internacionalno osviješteni i dobro razvijeni lideri u aspektu društveno-ekonomskog razvoja zajednice - rekao je Jildirim.

IUS je sjajan primjer funkcionalnosti društveno odgovornog poslovanja te brige o društvu i nastojanju jedne ustanove da doprinese razvoju društva u svim segmentima. Već dugi niz godina IUS organizira testiranje za stipendije za sve maturante s područja BiH i zemalja iz regiona. Osim prilike da osvoje vrijednu stipendiju, test je odličan način za sve maturante da pokažu testiraju svoje znanje, neobavezno o upisu na univerzitet. Stipendije se dodjeljuju učenicima na osnovu osvojenih bodova na ispitu, počevši od 40 posto do 100 posto.

- Mi na IUS-u provodimo plemeniti projekt edukacije studenata i budućih globalnih lidera i pružamo im najkvalitetnije obrazovanje. Organiziramo mnoge društveno odgovorne aktivnosti i podržavamo takve projekte koje iniciraju naši studenti i osoblje. Osim toga, od svog osnivanja IUS ulaže sva raspoloživa sredstva za stipendije za naše buduće studente - naglasio je Baltić.

IUS opravdava svoj međunarodni prefiks u svakom smislu. Trenutno na IUS-u studiraju studenti iz 50 različitih zemalja, akademsko osoblje dolazi iz 15 zemalja, te je potpisano više od 70 MoR-a s respektabilnim institucijama iz cijelog svijeta. IUS je aktivno uključen i učestvuje u mnogim međunarodnim projektima. Mnogi od tih projekata su finansirani od EU, poput SAGE projekta rodne ravnopravnosti, u kojem je IUS-jedini partner iz regije. Osim navedenog, IUS niže uspjehe i na polju međunarodne studenske razmjene kroz Erasmus+ program.

- Trenutno smo u procesu potpisivanja ugovora o dvojnim diplomama s Istanbulskim tehničkim univerzitetom (ITU), kojim će biti obuhvaćena četiri studijska programa. Studenti koji završe dvogodišnji studij na IUS-u, a zatim nastave školovanje na ITU-u, dobit će diplome na oba univerziteta. Također, trenutno pregovaramo s jednim veoma poznatim evropskim univerzitetom za isti projekt. Za sada ne smijem spomenuti ime, ali se nadamo da ćemo ovaj ugovor potpisati do kraja godine. Mislim da smo oborili rekord u regionu u vidu Erasmus+ mobilnosti. Od 2005. do danas, 800 studenata i profesora je bilo na našem univerzitetu kroz programe razmjene - zaključio je rektor Jildirim.

Na kraju je poručeno da je testiranje za stipendije otvoreno za sve maturante četverogodišnjih škola te je potpuno besplatno i neobavezujuće za sve učenike.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.