TRAVNIK

Izradom unikatnih suvenira finansira liječenje kćerke

Moja Erna sada mora u banje u Fojnici, trenutno smo svi u kući nezaposleni, pa nam je ovo jedini izvor prihoda. Jedino na ovaj način mogu joj to priuštiti, kaže Bešlagić

Bešlagić i njene unikatne knjige

D. PUCAR

27.3.2019

Originalnim i unikatnim suvenirima Travničanka Sanela Bešlagić uspjela je u dobroj mjeri finansirati liječenje svoje 15-godišnje kćerke Erne. Ona je ostala nepokretna poslije operacije prije 15 mjeseci, nakon osmogodišnje borbe sa skoliozom kičme.

S izradom nelabookart, metodom presavijanja i rezanja papira kojom Bešlagić radi svoje rukotvorine, počela je prije dvije i po godine, upravo u doba kada su Erni počeli zdravstveni problemi.

Stare knjige

- Danima i noćima razmišljala sam na koji bih način napravila nešto takvo. Vježbala sam danima i tražila nova rješenja, dok nisam došla do ovoga što imam danas. Nisam odustajala dok nisam napravila kako treba, ali taj proces učenja još traje i trajat će - kazala nam je Bešlagić.

Materijali su uglavnom stare knjige koje im poklanjaju prijatelji, rođaci, a dio su dobili i od travničke Gradske knjižnice.

Knjige se rade metodom rezanja i presavijanja papira

- Sve se radi ručno, list po list se presavija i reže. Suprug radi korice, tako da za jednu knjigu treba skoro dva dana rada - kazala nam je Bešlagić.

Motivi su, kaže, uglavnom ljubavni ili vjerski, a naručuje se uglavnom za specijalne prilike.

Posebna posveta

- Najčešće narudžbe primamo za godišnjice braka, rođendane, vjerske praznike, momak naruči curi ili ona njemu... Trenutno radim jednu knjigu za 25 godina braka jednog para, srebreni pir - rekla nam je Bešlagić.

Na Instagramu je, kaže, prate i drugi ljudi iz svijeta koji rade sličnom tehnikom, s kojima razmjenjuje ideje, sve kako bi prikupila novac za daljnje liječenje bolesne djevojčice.

- Moja Erna sada mora u banje u Fojnici, trenutno smo svi u kući nezaposleni, pa nam je ovo jedini izvor prihoda. Jedino na ovaj način mogu joj to priuštiti i zato se svakoj knjizi posebno posvetim - kazala je Bešlagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.