PROJEKTI Nakon četiri upozorenja Sekretarijata

Energetska zajednica pokrenula postupak protiv BiH zbog izgradnje Bloka 7

Ovaj postupak može potencijalno dovesti do kašnjenja u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji

Avaz.ba
27.03.2019 11:19

Termoelektrana Tuzla

Foto: Arhiv

Sekretarijat Energetske zajednice službeno otvara postupak protiv BiH za rješavanja spora o planiranoj garanciji Federacije BiH za kredit od 614 miliona eura od kineske "Eksimbank" za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. 

Pokretanjem ovog postupka Sekretarijat pruža priliku Bosni i Hercegovini da u roku od dva mjeseca reagira na navode o nepoštivanju Zakona o Energetskoj zajednici.

Važno je istaći da ovaj postupak može potencijalno dovesti do kašnjenja u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji i do privremene obustave finansiranja od EU banaka.

Otvaranje postupka je uslijedilo nakon četiri upozorenja koje je Sekretarijat Energetske zajednice uputio vlastima Federacije BiH. Ovim upozorenjima je ukazano na činjenicu da, prema EU pravilima koje je BiH obavezna poštivati, predložena garancija predstavlja nezakonitu državnu pomoć. Pored upozorenja iz Energetske zajednice i EU komesar za proširenje Johanes Han (Johannes Hahn) je također upozorio vlasti Bosne i Hercegovine da ne odobravaju ovu garanciju, jer je ona u suprotnosti s pravilima EU.

Komentari

NA VRH