SKANDAL Šta se događalo na letu Sarajevo - Beč

Pijani graničar iz BiH napao stjuardesu pa uhapšen na aerodromu

Riječ je o narušavanju javnog reda i mira posebno nepristojnim i grubim ponašanjem, ističe Dujković

M. AŠČIĆ - E. TRAKO
27.03.2019 17:23

Dvojica službenika Granične policije (GP) BiH (imena poznata redakciji) 20. marta su u avionu kompanije „Austrian Airlines“, na letu Sarajevo - Beč, izazvala veliki skandal, otkriva „Dnevni avaz“.

Jedan od graničara, koji su krenuli u Budimpeštu po Dragana Guduraša, koji je trebao biti izručen našoj zemlji, napio se u avionu i počeo vrijeđati stjuardesu i ostale putnike. Njegov kolega pokušavao ga je u nekoliko navrata smiriti, ali bezuspješno.

Fizički obračun

- Uhvatio je stjuardesu za stražnjicu i počeo je vrijeđati. Ona ga je nekoliko puta ljubazno upozorila da to ne radi, ali on je postajao sve agresivniji – kaže naš izvor.

U jednom momentu graničar je krenuo u avionski toalet i zvao stjuardesu da pođe s njim.

- Nije se mogao kontrolirati i nije znao šta radi – dodaje.

Kada su mu skrenuli pažnju da je prevršio svaku mjeru te ga podsjetili da je u uniformi Granične policije, on je ustao i krenuo u fizički obračun s drugim muškarcem.

Po dolasku na aerodrom u Beču, pilot nije htio otvoriti vrata aviona, nego je pozvao policiju te su prijavili nasilnog graničara, koji je potom odveden na otrežnjenje.

Ovu informaciju potvrdio nam je i Zoran Galić, direktor Granične policije, koji nam je kratko kazao da je naređena istraga protiv ovog službenika. Više detalja otkrila nam je Sanela Dujković, portparol Granične policije. Ona je za naš list potvrdila da je bh. graničar izazvao „određene incidente“.

Narušio ugled

- Raspolažemo informacijama da je 20. marta na letu Sarajevo – Beč, prilikom izvršavanja službenog zadatka policijskog službenika GPBiH, evidentirano ponašanje koje se može okarakterizirati kao nesavjesno obavljanje službenih zadataka. Riječ je o narušavanju javnog reda i mira posebno nepristojnim i grubim ponašanjem, tučom ili drugom aktivnošću kojom se narušava i ugled policijskog organa - kazala je Dujković.

Dodala je da je protiv službenika podnesen zahtjev za pokretanje internog postupka radi utvrđivanja disciplinske odgovornosti.

Sramota za uniformu 

Kako smo saznali, ovaj događaj posljednjih je dana top-tema u Graničnoj policiji BiH.  Kolege neodgovornog graničara kazale su nam da su „ogorčene zbog bruke i sramote koju je nanio časnoj uniformi Granične policije“.

Komentari

NA VRH