PREVARE

Nude poklon bon od 250 KM u zamjenu za lične podatke

Najnoviji primjer pokušaja prevare je Facebook stranica Bingo sa 16.830 pratilaca <195> Ne davati olako lične podatke na internetu, kaže Alić

Piše: D.Pa.

27.3.2019


Društvene mreže svakodnevno su preplavljene lažnim nagradnim igrama kojima se varaju građani i zloupotrebljavaju njihovi lični podaci.

Osim što lažni priređivači igara varaju građane, nudeći im atraktivne nagrade, na udaru su i eminentne bh. firme čiji se nazivi zloupotrebljavaju na stranicama koje priređuju "nagradne igre".

Najnoviji primjer pokušaja prevare je Facebook stranica Bingo sa 16.830 pratilaca, a na kojoj se dodjeljuju poklon bonovi vrijednosti 250 KM.

Interesantno je i to da je poziv za učešće u nagradnoj igri napisan ekavicom, a učestvuje blizu 3.000 korisnika Facebooka.

Alarmantno je da prevaranti u ovakvim nagradnim igrama traže od učesnika da im dostave fotografije lične karte, koje kasnije zloupotrebljavaju. Kada korisnici shvate da su žrtve prevare, tada je već kasno.

Zbog učestalih prevara na internetu, MUP Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) provodio je kampanju „Cyber-sigurnost“. Portparol MUP-a Aldina Alić ističe da je najvažnije da građani ne daju olako svoje lične podatke putem interneta.

- Bitno je prevenirati, odnosno svesti na minimum broj slučajeva u kojima su građani, kao korisnici interneta i društvenih mreža, žrtve pojedinaca ili grupa koje na različite načine, po već utvrđenim modusima, vrše prevare – upozorava Alić.

Iz „Binga“ se ogradili  

Zbog ove lažne nagradne igre oglasili su se i iz kompanije „Bingo“.

- Ponovo je pokrenuta lažna nagradna igra na lažnoj Facebook stranici Bingo. Radi se o istoj stranici koja je i ranije organizovala lažne nagradne igre u naše ime pozivajući se na našu godišnjicu. Naša kompanija objavljuje nagradne igre samo na našim oficijelnim stranicama te se ovim putem ograđujemo od odgovornosti vezano uz lažnu nagradnu igru organizovanu putem ovog profila – upozorili su iz “Binga”.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.