OTKRIVAMO

Kako je policajac u avion unio četiri piva i ugrozio ekstradiciju

Granična policija morala poslati drugog službenika u Beč

M. AŠČIĆ

28.3.2019

Na vidjelo izlaze novi detalji skandala koji potresa Graničnu policiju (GP) BiH. Saznajemo da su naređeni detaljna istraga i saslušanje na desetine osoba kako bi bilo utvrđeno kako je granični policajac Elvedin Jusić pijan u avionu „Austrian Airlinesa“ na letu za Beč napao stjuardesu, koju je uhvatio za stražnjicu i vrijeđao, te umalo izazvao i tuču.

Teške krađe

Uz to što je teško narušio ugled institucije za koju radi, ali i države, Jusić je doveo u pitanje kompletnu operaciju izručenja Dragana Guduraša iz Budimpešte u Sarajevo.

Guduraš je osoba koju traži Okružni sud u Prijedoru zbog više teških krađa, a uhapšen je nedavno u Mađarskoj.

Ovo je prvi slučaj u historiji GPBiH da je jedan policijski službenik počinio ovako grub prekršaj.

Istražuje se i odgovornost čelnika Jedinice Granične policije na Međunarodnom aerodromu Sarajevo Muniba Čorbića te šefa Odsjeka za međunarodnu saradnju Emira Tanovića.

Saznajemo da je Jusić već ranije imao probleme s alkoholom, ali da je uprkos tome, odlukom Čorbića, poslan na izvršenje ekstradicije.

Utvrđuje se kako je uopće moguće da je u avion unio četiri piva.

- Dva su mu oduzeli, zbog čega je i napravio incident - rečeno nam je iz Granične policije.

Drugi policajac

No, sporno je i to zašto je donesena odluka o nastavku ekstradicije, iako je pilot u Beču odbio da Guduraš uđe u avion bez dva pratioca, s obzirom na narušavanje sigurnosnih procedura.

- Umjesto da se sve stopira i ekstradicija prolongira, odlukom čelnika Jedinice s Aerodroma Sarajevo, u Beč je poslan drugi policajac, a Jusić se vratio o svom trošku avionom u Sarajevo. Za to vrijeme, graničar Nevenko Motika ostao je sam s Gudurašem, što je ogroman sigurnosni rizik bio - kaže naš sagovornik.

 Čorbić bez komentara

Pokušali smo jučer stupiti u kontakt s Jusićem, ali nam je rečeno da on bez odobrenja čelništva GPBiH ne može davati izjave. Zvanično, protiv njega je pokrenut postupak.

Direktor Jedinice na Aerodromu Čorbić izjavio je da nema komentara i da, također, nije ovlašten da daje bilo kakve izjave.











Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.