MINI INTERVJU

Baletnim vizijama ne kaskamo za regionom

Premijera baleta „Uspavana ljepotica“ 23. aprila u NPS-u

Čečo-Bakrač: Postavka novog modernog baleta u novembru

E. SKENDEROVIĆ

29.3.2019

Balet Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) već dva mjeseca priprema balet „Uspavana ljepotica“ Petra Iliča Čajkovskog koji će svoju premijeru imati 23. aprila. Kako ističe Belma Čečo-Bakrač, v. d. umjetničkog direktora Baleta NPS-a, ovim će zaokružiti premijerni plan za ovu sezonu. 

Edukacija mladih

- Balet „Uspavana ljepotica“ svojim prepoznatljivim sadržajem namijenjen je svim generacijama, pa vjerujemo da će, kako najmlađi tako i odrasli jednako uživati u njemu. Riječ je o klasičnom baletu u tri čina s prologom, za koji koreografiju radi Dinko Bogdanić.

Balet „Uspavana ljepotica“ Čajkovskog prvi put je izveden 1890. godine u Marijinskom teatru. Otada do danas na repertoaru je gotovo svih nacionalnih scena.

- U Sarajevu je ovaj balet postavljan prije više od pola stoljeća te ga stoga naša publika već dugo nije bila u mogućnosti pogledati. Kreirajući svoje sadržaje, mi u Baletu NPS-a nastojimo pratiti sve ono što se na plesnoj međunarodnoj sceni događa i činimo sve da za našu publiku napravimo kvalitetne predstave. Imajući ih kao naslove, pokušavamo roditeljima te obrazovnim institucijama pomoći u odgoju i edukaciji mladih te ih naučiti da cijene pozorišnu umjetnost – govori Bakrač-Čečo.

Kada se osvrne na protekle sezone i repertoar Baleta, smatra da se njihov ansambl otvorio prema inozemstvu te ugostio najcjenjenije autore iz regije.

Ratne godine

- Sigurno je da entuzijazmom i vizijama ne kaskamo niti za regionom niti za Evropom. Dok god ima onih koji vjeruju u ovu umjetnost, koji cijene postojanje Baleta NPS-a već skoro 70 godina, koji su doživjeli i sjećaju se ratnih godina i učešća baleta u kulturi opkoljenog Sarajeva, dotle ima nade da se balet razvija – kaže Bakrač-Čečo.

U ratnom vremenu naš baletni ansambl, dodaje, našao se u veoma lošoj kadrovskoj situaciji.

- Mnogi inozemni i domaći umjetnici napustili su grad i tek šačica entuzijasta i polaznica baletske škole bila je tu i učinila sve da taj ansambl opstane. Za to vrijeme solisti i ansambl radili su prepuni želje za izlaskom na scenu i na taj način drugi put omogućili da se ovaj segment kulture ne ugasi – prisjeća se Bakrač-Čečo te dodaje da je u nastavku godine u planu NPS-a i postavka jednog novog modernog baleta, čiju realizaciju očekuju u novembru 2019.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.