ISTRAGA

Osumnjičeni za ubistvo Ramiza Delalića izručen BiH

Bitići je doveden u KPZ „Miljacka“ u Sarajevu, gdje je zadržan po ranije određenom pritvoru

A. Aljimi

28.3.2019

Trenutak hapšenja - Avaz
Trenutak hapšenja - Avaz
Trenutak hapšenja - Avaz
Trenutak hapšenja - Avaz
Lirim Bitićij i Ramiz Delalić - Avaz

Sudska policija preuzela je danas na graničnom prijelazu Orašje Ljirima Bitićija, koji se sumnjiči za ubistvo Ramiza Delalića, ratnog komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Kako saznajemo, Bitići je izručen iz Hrvatske, a preuzela ga je Specijalna jedinica Sudske policije. On je doveden u KPZ „Miljacka“ u Sarajevu, gdje je zadržan po ranije određenom pritvoru.

Podsjećamo da je na Kosovu vođen proces protiv Nasera Keljmendija, a gdje se kao izvršilac ubistva spominjao Strahinja Rašeta iz Šapca. Keljmendi je za ovo djelo pravomoćno oslobođen te je sud na Kosovu van svake razumne sumnje utvrdio da ni po kojem osnovu nije učestvovao niti imao veze s likvidacijom legendarnog komandanta.

Na tom suđenju nije spominjano ime Bitićija iako je nakon preliminarne istrage u Sarajevu označen kao glavni osumnjičeni. Kako saznajemo, Bitići je u Hrvatskoj zvanično uhapšen zbog pokušaja ubistva Amira Pašića Faće, koje se dogodilo 2007. u Sarajevu. Na osnovu potjernice zbog tog krivičnog djela nakon 12 godina lociran je u Hrvatskoj i izručen BiH.

Ramiz Delalić ubijen je 2007. godine u Odobašinoj ulici, a istragu o njegovom ubistvu preuzelo je Tužilaštvo BiH. 

Uskoro više informacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.