ODLUKE

Formirati vlast, ali ne nauštrb odluka koje se tiče EU i NATO puta BiH

Avaz.ba

28.3.2019

Sjednica Predsjedništva SDA, na kojoj su predstavnici vrha ove stranke razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji, pregovorima i budućim aktivnostima, završena je nakon gotovo tri sata.

Potpredsjednik SDA Asim Sarajlić kazao je za medije kako su donijeli određene odluke vezane za predstojeći Kongres stranke. Osim toga, bilo je riječi i o formiranju Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH.

Na tragu smo dosadašnjih zaključaka da moramo voditi procese, formirati vlast, ali ne nauštrb ranije donesenih odluka i zakona te svega onoga što se tiče EU i NATO puta BiH - rekao je Sarajlić. 

Kada je riječ o razgovorima s drugim strankama u vezi s formiranjem vlasti, Sarajlić je kazao kako je SDA u stalnoj komunikaciji sa SBB-om i DF-om, a uskoro očekuju i konkretizaciju tih razgovora.

Ono što radi Vlada i ono što se zove nova kompozicija vlasti su dva paralelna procesa - kazao je Sarajlić. 

SDA je svim liderima stranaka s kojima je imala razgovore podijelila načelni program i dokument koji treba potpisati s HDZ-om i SNSD-om.

- Proslijedili smo im dokument da bi nam i oni slali svoja mišljenja. SDA ne ulazi sama u vlast i ne želi sama u vlast. SDA želi u ovom odgovornom i ozbiljnom trenutku za ovu zemlju prikupiti što više probosanskih snaga - istakao je Sarajlić.

Na pitanje novinara je li moguće da se ponovi scenarij iz prethodnih godina kada je riječ o razgovorima probosanskih stranaka, Sarajlić je kazao kako su se sada svi uozbiljili.

Naučili smo neke lekcije, i mi i naši partneri. Svi smo danas ozbiljniji i realnije ćemo gledati na stanje jer puno je izazova pred ovom zemljom - rekao je potpredsjednik SDA. 

Kada je riječ o napadu koji je Huso Ćesir, predsjednik Općinskog odbora SDA Novi Grad Sarajevo, izvršio na fotoreportera portala Žurnal, Sarajlić nam govori kako će "vidjeti šta će uraditi s tim".

Nisam pogledao snimak, ali SDA je tu principijelna i osuđuje svaki napad na novinare - kratko je prokomentirao Sarajlić. 

Kako je kazao, sastanak SDA s HDZ-om i SNSD-om mogao bi biti održan iduće sedmice.

Donesena je odluka koju treba podržati Glavni odbor u subotu da Kongres SDA bude održan 14. septembra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.