„AVAZ“ SAZNAJE

Direktor OSA-e dao iskaz u Tužilaštvu BiH

Osman Mehmedagić saslušan jučer u devet sati, a na poziv postupajućeg tužioca

M. Aš.

29.3.2019

Iako se špekuliralo da bi direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić Osmica trebao biti saslušan u Tužilaštvu BiH zbog sumnji u vjerodostojnost njegove diplome, to je na kraju, ipak, ostalo u domenu špekulacija BiH.

Naime, Mehmedagić je jučer na poziv tužioca Tužilaštva BiH dao iskaz u devet sati u toj pravosudnoj instituciji, ali, kako saznajemo, zbog afere „Selefije“, koja već danima potresa našu državu i Hrvatsku, a nakon teških optužbi ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

Mektić je optužio Sigurnosno-obavještajnu služba (SOA) Hrvatske da je vrbovala selefije kako bi prenosili naoružanje u mesdžide na području BiH, a kazao je da je tu informaciju dobio od OSA-e i direktora Mehmedagića.

Zbog ove afere Tužilaštvo BiH je zvanično formiralo predmet i saslušalo i Mektića, ali i novinara Avdu Avdića, koji je objavio tekst o navodnom vrbovanju bh. državljana. Saslušani su i Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti, i novinar Mato Đaković. Avdić i Mektić optužili su Krešića i Đakovića da su pomagali Hrvatskoj.

Konzul Hrvatske u Tuzli Ivan Bandić, kojeg je Mektić također teško optužio, nije dao iskaz, jer se pozvao na Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima.




Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.