ŽEPČE

Beskućnica nema novac ni za lijekove i koru hljeba

Zbog bolesti srca i jetre teško se kreće, a dijagnosticiran joj je i stomačni tumor

Mujčinović: Bez ikakvih primanja

R. Ag.

31.3.2019

Šezdesetogodišnja Saliha Mujčinović iz Begovog Hana kod Žepča skoro cijeli život provela je bez vlastitog krova nad glavom. Muž joj je umro prije skoro tri decenije i kaže da se bez novca i ikakvih primanja do sada selila po napuštenim kućama, preživljavajući od onoga što joj udjele komšije.

Vječni beskućnik, teško narušenog zdravlja, bez ikakvih primanja i danas živi dan za danom. Kako kaže, novca nekad nema za koru hljeba a kamoli za neophodne lijekove. Zbog bolesti srca i jetre teško se kreće, a dijagnosticiran joj je i stomačni tumor. Kaže da je zbog bolesti provela tri godine u bolnici, a u nogama od djetinjstva ima ugrađene šipke. Svaki dan su joj potrebni lijekovi, a kaže da ih ne može kupiti.

- Nikad nisam radila, pa nemam mogućnost za bilo kakvu penziju. Rahmetli muž radio je kao šumski radnik, ali u knjižici nema ni dana radnog staža, pa ni po tom osnovu nemam pravo ni na onu minimalnu penziju – objašnjava ova napaćena žena.

Kaže da je od općinskih vlasti tražila da joj osiguraju bar mjesečno stotinu maraka da može kupiti hljeba i lijekove, ali nije naišla na razumijevanje i zahtjev joj je odbijen.

  - U kući gdje trenutno boravim ne plaćam kiriju, ali uskoro ću morati potražiti novi krov nad glavom. A gdje i kako ovako bolesna bez dinara u džepu. Više ni sama ne znam šta i kako dalje – objašnjava ona.

Kaže da ima jednu kćerku i četvero unučadi, koju je zadesila njena sudbina, jer je i ona mlada ostala bez muža. Bez stalnog posla i neriješenog stambenog pitanja, i kćerka s djecom preteško živi.

Kako pomoći

Saliha se uzda u pomoć dobrih ljudi. Ako neko odluči pomoći ovoj ženi, to može učiniti posjetom na njenoj privremenoj adresi u Begovom Hanu ili uplatom na broj žiroračuna otvoren kod ASA banke: 134-0500-10-37-58-381, s naznakom „za pomoć Salihi Mujčinović“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.