OTKRIVAMO

Stjuardesa bila primorana da policajcu Jusiću otima pivo iz ruku

Upozorenja da ne može piti u avionu graničar ignorirao, pa mu je poništena karta

M. AŠČIĆ

30.3.2019

Naš list došao je u posjed službenog izvještaja o dešavanjima na letu Sarajevo - Beč i skandalu od 20. marta kada je službenik Granične policije (GP) BiH Elvedin Jusić pijan izazvao incident u avionu „Austrian Airlinesa“ i napao stjuardesu. Tada mu je zbog nedoličnog ponašanja i vrijeđanja osoblja zabranjen nastavak leta u Budimpeštu, iz koje je s još jednim kolegom trebao obaviti zadatak ekstradicije Dragana Guduraša u našu zemlju.

- Dana 20. marta oko 15.20 sati u toku leta Sarajevo - Beč policajac Elvedin Jusić je iz torbe izvadio konzervu piva i počeo da pije. Stjuardesa ga je upozorila da ne može da konzumira piće koje nije posluženo od aviokompanije i pivo mu oduzela. Jusić je iz torbe izvadio drugo pivo te mu je i to stjuardesa uzela i premjestila na drugo sjedište - piše u izvještaju.

Nakon prepirke s osobljem Jusiću je rečeno da je njegova karta poništena i da ne može nastaviti putovanje. Potom je on kontaktirao šefa Odjela za međunarodnu saradnju Emira Tanovića i rekao mu za dešavanja te dodao da će „nekako pokušati da dođe do Budimpešte“.

Izvještaj GP-a otkriva i da je Jusić iz Beča otišao autobusom u Budimpeštu, odakle se trebao vratiti u Beč, gdje su presjedali na putu do Sarajeva.

- Međutim, Jusić je zakasnio i na let za Beč, zbog čega je pilot zabranio i drugom policajcu Nevenku Motiki da putuje, jer nije dozvoljeno da u pratnji potraživane osobe bude samo jedan policajac. Tek nakon intervencije austrijske policije, Jedinica Granične policije Aerodroma Sarajevo poslala je inspektora Amela Srnju u Austriju kako bi preuzeli Guduraša, a Jusić se dan kasnije vratio o vlastitom trošku letom kompanije „Wizz Air“ u Sarajevo - istaknuto je u izvještaju.

Postoji osnovana sumnja da je policajac Jusić počinio težu povredu radne dužnosti i protiv njega će biti pokrenut interni postupak za utvrđivanje disciplinske odgovornosti, navodi se u izvještaju Granične policije.


Šta kažu iz Granične policije

Iz Granične policije BiH jučer su kazali kako nije tačno da je njihov službenik bio u uniformi
i da je seksualno zlostavljao stjuardesu.
- Navodi da je bio agresivan,da se fizički obračunao s drugim putnikom i da je uhićen apsolutno su netačni – kažu iz Granične policije.







Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.