ZENICA Održana zajednička konferencija za medije

SDP, Naša stranka i Nezavisni blok o novoj Vladi ZDK

Na konferenciji se govorilo i o izglasanom budžetu ZDK za 2019. godinu

D. PAŠALIĆ
29.03.2019 11:24

U Zenici je održana zajednička konferencija za medije, gdje su prisustvovali predstavnici SDP-a, Naše stranke i Nezavisnog bloka, a na kojoj su govorili o formiranju nove Vlade Zeničko-dobojskog kantona, ali i načinu na koji se donesen budžet za 2019. godinu. Iako je predviđeno da se na konferenciji pojave i predstavnici Demokratske fronte, oni se nisu pojavili. 

Prema riječima Senaida Begića, predsjednika KO SDP-a ZDK, oni nisu željeli formirati vladu na način kako je to, na kraju, učinila SDA.

⁃ Kada se prešlo sa principa zajedničkog djelovanja na konkretne stvari kompetencija, a da bi formirali stručnu i kompetentnu vladu, raspala parlamentarna većina na čijem je čelu bio SDP - podsjetio je on.

Mladen Simić iz SDP-a, inače zamjenik predsjedavajuće Skupštine ZDK i zastupnik iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, poručio je kako je SDA, koja je dobila najviše zastupnika, željela po svaku cijenu ostati na vlasti.

⁃ Mi nismo bili spori, nismo zaboravili građane ZDK. Razlog je što se vidjelo protekla dva dana, odnosno, nismo željeli da sudjelujemo u pukoj raspodjeli fotelja - poručio je Simić.

Na konferenciji se obratio i Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice i potpredsjednik Nezavisnog bloka, koji je poručio da je ponašanje političkih partija prešlo svaku mjeru.

- SDA je sve uradila da ostane na vlasti, a ovim građanima i državi trebaju promjene. Zato nisam pristao na ponude predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da uđemo u vlast. Vidjet ćete u drugom dijelu rasporeda ko će i čija će djeca dobiti pozicije - poručio je Kasumović.

Osim toga, osvrnuo se i na prelazak Nusreta Imamovića u SDA, ali i na Omera Škalju, kojeg su isključili iz stranke.

⁃ Neka SDA obznani koliko su dali Omeru Škalji i Nusretu Imamoviću koji su izabrani na listi Nezavisnog bloka, a sada podržavaju SDA - otvoren je Kasumović.

Sanja Renić, zastupnica u Skupštini ZDK iz Naše stranke, smatra da nisu uspjeli formirati vlast bez nacionalnih stranaka.

⁃ Kadrovi ove vlade služe za podsmijeh na regionalnoj medijskoj sceni. Uvjerena sam da nova Vlada neće odgovoriti zadatku, ali bit ću tu kao korektiv Vladi i radit ću u interesu građana - poručila je Renić.

Na konferenciji se govorilo i o izglasanom budžetu ZDK za 2019. godinu, koji su govornici prokomentirali da on “pokriva kriminal iz prošlosti”.

Komentari

NA VRH