AFERE

Izjave bh. državljana o vrbovanju proslijeđene Državnom tužilaštvu

S obzirom na to da MVP BiH nije nadležno za daljnje postupanje, kompletan materijal kojim raspolažemo je danas, 29. marta, dostavljen Tužilaštvu BiH na daljnje postupanje, kazao je Regoje

Regoje: Proslijedili informaciju

S.D.

29.3.2019

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) BiH primilo je izjave naših državljana koje su dali u Ambasadi BiH u Ljubljani, a koje se odnose na pritužbe o tretmanu od predstavnika sigurnosnih agencija Republike Hrvatske, potvrdio je za "Avaz" načelnik Kancelarije za odnose sa javnošću MVP BiH Nebojša Regoje.

- S obzirom na to da MVP BiH nije nadležno za daljnje postupanje, kompletan materijal kojim raspolažemo je danas, 29. marta, dostavljen Tužilaštvu BiH na daljnje postupanje - kazao je Regoje.

On nije mogao iznositi nikakve detalje o sadržaju izjave.

Podsjećamo, jedan bh. državljanin s adresom boravka u Sloveniji prekjučer je dao izjavu u Ambasadi BiH u Sloveniji uz navode da ga je hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) pokušala vrbovati da radi za njih.

To je ranije potvrdio otpravnik poslova u Ambasadi BiH u Sloveniji Veljko Obrenović. On je pojasnio da je jedan državljanin BiH došao u pratnji dvojice svjedoka, koji su potvrdili njegove navode.

Inače, ovi navodi svojevrsni su nastavak afere „Selefije“, koja već neko vrijeme potresa BiH, a za koju je i Dragan Mektić, ministar sigurnosti, podnio informaciju Predsjedništvu BiH, ali je ona obilježena oznakom „tajno“, pa se ne zna šta je u njoj konkretno navedeno. Predmet o aferi formiralo je i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.