REAKCIJE

Cvijanović: Ustavni sud BiH preuzeo raniju ulogu OHR-a

Agencije

Piše: Fena

29.3.2019

Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović smatra da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine, svojom odlukom o osporavanju 9. januara kao dana RS, još jednom dokazao da se, kako je saopćeno, pri odlučivanju rukovodi političkim, a ne pravnim kriterijima, te da je u potpunosti preuzeo ulogu koju je u prošlosti imao OHR. 

- Nažalost, ova odluka Ustavnog suda BiH dodatno će narušiti ionako krhko povjerenje građana RS u ovu instituciju kojoj, očigledno, dnevni red u najvećoj mjeri diktira političko Sarajevo - ustvrdila je Cvijanović.

Uz neospornu, kako je navela u reagiranju, historijsku činjenicu, da je “RS nastala 9. januara 1992. godine, za institucije RS je obavezujući sud i njenih građana, koji su na referendumu uvjerljivom većinom odlučili da će dan RS i ubuduće biti obilježavan tog dana kada je, uostalom, RS i formirana”.

- Činjenica da se Ustavni sud BiH, u kojem sjede strane sudije, bavi pitanjem praznika, a BiH nije u stanju da napravi ni najmanji pomak naprijed, pa čak ni da formira vlast nakon provedenih izbora, govori o njenom općem stanju. O okrnjenom suverenitetu BiH govori i samo postojanje stranih sudija, a već mnogo puta je dokazano da se oni vode političkim željama nalogodavaca, a ne slovom Ustava. U skladu sa očekivanjima građana Republike Srpske, kao i historijskim faktima, obaveza institucija RS jeste da očuvaju 9. januar kao praznik njenog rođenja - ustvrdila je entitetska predsjednica.

Današnja odluka Ustavnog suda BiH dio je, kako je dodala, orkestrirane aktivnosti usmjerene protiv RS koja se vodi na više terena - od “osporavanja dana Republike, raznih finansijskih blokada, tendencioznog presuđivanja za ratne zločine, pa do sprečavanja konstituiranja vlasti na nivou BiH, a sve u cilju da većinska volja građana RS ne bude ispoštovana, kako bi institucijama BiH upravljali bošnjački političari, u saradnji sa stranim faktorima”.

- Ne može se zajednička budućnost graditi na negaciji i osporavanju - navodi se u reagiranju entitetske predsjednice Željke Cvijanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.