SARAJEVO Stotine novih u klasi

Održana svečana ceremonija polaganja zakletve kadeta Granične policije BiH

Direktor GPBiH Zoran Galić u svom je obraćanju novim kolegama i prisutnim zvanicama govorio o brojnim izazovima za tu policijsku agenciju kojoj je važno kadrovsko pojačanje

Fena
29.03.2019 16:35

Deveta klasa kadeta

Foto: GPBiH

Granična policija BiH (GPBiH) upriličila je u petak u Sarajevu svečanu ceremoniju polaganja zakletve 9. klase kadeta te policijske agencije.

Stotinu kadeta pohađalo je osnovnu policijsku obuku prve razine u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje u Mostaru. Obranivši završni rad, stekli su uvjete za čin policajac, saopćila je Granična policija BiH.

Direktor GPBiH Zoran Galić u svom je obraćanju novim kolegama i prisutnim zvanicama govorio o brojnim izazovima za tu policijsku agenciju kojoj je važno kadrovsko pojačanje.

- Sigurno vam je poznato kako se GPBiH susreće s problemom nedostatka kadrova i problemom povećanog nadolaženja ilegalnih migranata, tako da će nam novih 100 policajaca dobro doći kako bismo osvježili naše osoblje i donekle popunili kapacitete. Uvođenjem u naše redove dodatnih snaga, stvorit ćemo uvjete da učinkovitije odgovorimo na trenutačnu situaciju izazvanu nepropisnim ulaskom migranata – kazao je Galić.

Bitne procjene, dodao je, ukazuju na to da će se u ovoj godini broj ilegalnih migranata, koji će pokušati ući u našu zemlju, povećati za oko 30 posto.

- Ova činjenica će predstavljati novu zadaću i još veći izazov za GPBiH, ali i za čitavo bh. društvo. Ono što nas ohrabruje je činjenica da je u toku odabir još novih 100 kadeta - naglasio je Galić.

Budućim kolegama poželio je dobrodošlicu u redove GPBiH, ocijenivši da su odabrali častan, zahtjevan i hrabar poziv te da moraju biti svjesni odgovornosti.

Nakon uspješno završene obuke i današnjeg polaganja svečane zakletve, oni su primljeni u GPBiH na probni rad od 12 mjeseci, a za najboljeg kadeta proglašen je Ashar Matoruga, navodi se u saopćenju.

Komentari

NA VRH