ISTRAŽUJEMO

Lažnim svjedočenjem jedna osoba optužila pet ljudi!

Slučaj preminulog Izeta Arifovića, koji je ustvrdio da je osuđen na iskazu lažnog svjedoka otkrio mnoge kontradiktornosti

Orić: Podnosi krivičnu prijavu

M. AŠČIĆ

31.3.2019

Lažno svjedočenje je krivično djelo propisano Krivičnim zakonom BiH, a za počinioca se predviđa kazna zatvora u trajanju do deset godina, ukoliko lažno svjedočenje dovede do izuzetno ozbiljnih posljedica.

Trend lažnih svjedoka

Navedeno je to u Krivičnom zakonu BiH (KZP) ali na stranici Suda BiH, koji se poziva na odredbe ovog zakona. No sve je više optuženika za ratne zločine koji javno ukazuju na činjenicu da je zavladao trend lažnih svjedočenja, pogotovo za krivična djela ratnog zločina.

Posljednji primjer za to je pismo preminulog Izeta Arifovića Ćize, kojeg je Sud BiH nepravomoćno osudio na 10 godina zatvora zbog optužbi da je, navodno, u julu 1992. godine počinio ratni zločin nad dvojicom srpskih civila iz okolice Bratunca. On je mjesec pred smrt napisao pismo u kojem je ustvrdio da je osuđen zbog iskaza lažnog svjedoka


Izet Arifović u sredini: Napisao pismo

No, nije Arifović prvi koji je tvrdio da se našao na optuženičkoj klupi na osnovu iskaza svjedoka čija su svjedočenja bila kontradiktorna i po mišljenju odbrane lažna tokom sudskih procesa.

Advokati Nasera Orića, ratnog heroja odbrane Srebrenice još prije pet godina optužili su tadašnje čelnike Tužilaštva BiH da je optužnica protiv njega podignuta na iskazu lažnog svjedoka, koji je pripreman u Beogradu i koji je čak 11 puta pravosnažno osuđen pred sudovima u BiH za različita krivična djela.

Da stvar bude gora, isti ovaj svjedok optužio je i Arifovića i Orića za navodne ratne zločine. Orić je kasnije pravomoćno oslobođen svih optužbi, a Arifović ipak osuđen. Njegov suborac Suad Smajović također je na osnovu iskaza istog svjedoka osuđen na godinu i dva mjeseca.



Janjić: Tužilac u sva tri predmeta

Zanimljivo je da se ovaj svjedok, i to kao zaštićeni, osim u predmetima Orića i Arifovića, pojavljuje i u predmetu Sakib Halilović i Elfeta Veseli. I u ovim predmetima je odbrana ukazala na njegove kontradiktorne izjave i mijenjanje iskaza i on je priznao da je bio svjedok u drugim predmetima pred Sudom BiH.

Sud BiH rekao svoje

Osim toga, u sva tri ova slučaja, isti tužilac je Miroslav Janjić. 

Lejla Čović, Orićeva advokatica, na naše pitanje kako se boriti s lažnim svjedocima, odgovora:

- Krivičnim prijavama! Slobodno napišite da će Naser Orić podnijeti krivičnu prijavu zbog lažnog svjedočenja. Presuda je pravosnažna i Sud BiH je utvrdio da ovaj svjedok nije govorio istinu – rekla nam je Čović.


Šta je rekao sudija Lukes u presudi Oriću

Sudija Apelacionog odjeljenja Tihomir Lukes, koji je pravosnažno oslobodio Orića, kazao je u izreci presude da Vijeće iskaz zaštićeng svjedoka O-1 nije smatralo pouzdanim i vjerodostojnim.

Lukes je kazao da je svjedok O-1 u pogledu odlučnih činjenica izmijenio iskaze i iznio nove okolnosti. Kazao je da se njegov iskaz u bitnom razlikuje pred Prvostepenim i Drugostepenim vijećem.

- Njegovi iskazi su kontradiktorni i nepouzdani - rekao je između ostalog Lukes tokom izricanja presude.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.