REAKCIJE

Razočaravajuće je što političko rukovodstvo u RS ne vidi ništa loše u 9. januaru

I bez sudske odluke mnogima je bilo jasno da dan kad je zapečaćen život ogromnom broju onih koji nisu Srbi u entitetu Republika Srpska ne može biti upotrebljen za evociranje bilo čega dobrog

Kojović: Dan bilo koje administrativne jedinice mora biti nešto pozitivno

S. D.

29.3.2019

Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH o odluci Ustavnog suda BiH o ukidanju 9. januara kao dana RS , kazao je da se sudske odluke u pravilu ne komentiraju , te da se po njima postupa.

- Međutim, situacija kakva je ova u vezi s 9. januarom, osim pravne, ima i svoju političku, ali i emotivnu, ljudsku dimenziju. I bez sudske odluke mnogima je bilo jasno da dan kad je zapečaćen život ogromnom broju onih koji nisu Srbi u entitetu Republika Srpska ne može biti upotrebljen za evociranje bilo čega dobrog. Dan bilo koje administrativne jedinice mora da evocira nešto pozitivno za sve njene stanovnike ili barem da ne evocira ništa negativno ili traumatično. Barem da im ne poručuje da za neke od tih stanovnika tu mjesta nema zbog njihove etničke i/ili vjerske pripadnosti, kao što je to slučaj s 9. januarom u RS.

S te strane ne mogu da ne osjetim radost što za svoj stav imam i pravno pokriće. S druge strane, političko rukovodstvo u RS, iako ima pravno obavezujuću odluku da taj datum ne koristi kao dan entiteta, ne želi s ljudske strane da vidi šta je u izboru tog datuma loše. To je ujedno i duboko razočaravajuće za sve nas koji politiku vidimo kao, prije svega, humanističku djelatnost.

Ako i ovog puta bude izvrdavanja da taj dan ostane kao dan Republike Srpske, očekujem onda i veću prisilu države da se to omalovažavanje svih onih koji nisu slijedili ideologiju Radovana Karadžića, presuđenog ratnog zločinca, prekine - zaključio je Kojović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.