NEVJEROVATNO

Roditelji se nadaju čudu, dijete u životu održavaju aparati

Onog momenta kada se mašine ugase, kad ne bude radio monitor s kojeg odjekuju otkucaji srca, kad se isključe cjevčice za kisik i lijekove, respiratori, sonde za hranu, ugasit će se i njen mali život

KCUS: Imaju samo četiri respiratora

A.Nuhanović

29.3.2019

Petogodišnje dijete, za koje znaju samo roditelji i osoblje Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), najveći je borac u državi. 

Ovo dijete, nažalost, otkako je rođeno, nikad nije vidjelo svijet koji ga okružuje. Zbog teškog oštećenja mozga osuđeno je na život u inkubatoru. Diše zahvaljujući aparatima. Onog momenta kad se mašine ugase, kad ne bude radio monitor s kojeg odjekuju otkucaji srca, kad se isključe cjevčice za kisik i lijekove, respiratori, sonde za hranu, ugasit će se i njegov mali život. 

Tako je već pet godina. Iz dana u dan. Iako je riječ o djetetu za koje ljekari kažu da nema nikakvu šansu da ikad izađe iz bolnice, roditelji žive u nadi da će se čudo dogoditi i da će ih jednog dana iz bolnice pozvati i reći da je sve u redu, da dijete mogu odvesti kući. I dok majka i otac čekaju taj poziv, ljekari čekaju na odluku roditelja, da im saopće da su spremni da se aparati ugase. 

- Nema tog roditelja koji može to izgovoriti. Jer, to znači da bi majka i otac rekli: Ubijete nam dijete – kaže naš izvor iz bolnice. 

Inače, o sudbini ove bebe ispričali su nam nakon što se u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu pojavio problem nedostatka respiratora. Na aparatima je još jedna beba, stara nekoliko dana. Stanje ovog novorođenčeta iskomplicirali su morbili, koje je mališan dobio po rođenju.

- Respiratori se nalaze na Jezeru, na odjelu gdje leže sve tek novorođene bebe. Mašine se ne mogu iznijeti kako bi beba zaražena morbilima bila izolirana. Sada je KCUS došao u situaciju da na Jezeru, u skoro istom prostoru ima dvije bebe koje se bore za život. No, veliki je problem ako morbili, koji su zarazna bolest, prijeđu na dijete koje je pet godina na aparatima zbog drugih problema. Svi smo u strahu šta će se desiti – kaže naš sagovornik.

Otkriva da, osim ova dva respiratora, KCUS na raspolaganju ima još dva.

- Zbog komplikacija koje su pacijenti imali obolijevanjem od morbila, bolnica se u jednom trenutku našla bez slobodnih respiratora, čime su ugroženi životi potencijalnih pacijenata. Nužno je nabaviti još respiratora, kako ne bismo došli u situaciju da pacijenta moramo skidati s aparata kako bismo drugome spasili život - navodi naš sagovornik, koji dodaje da je na roditeljima veliki pritisak, jer bolnica svakodnevno upozorava da su im za druge pacijente potrebni respiratori.

Da bolnica ne raspolaže s dovoljno ovih mašina, potvrdila je i direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović na prošlosedmičnom sastanku koji je održan u KCUS-u, a kojem je prisustvovala i doc. dr. Alema Sofić, ministrica zdravstva KS.

- Respiratori koji su zauzeti trebali bi omogućiti spašavanje života na tercijarnom nivou usluge, u trajanju od nekoliko dana i nakon toga da uslijedi otpust pacijenta. Naravno, Kanton bi trebao hitno osigurati sve uvjete (prostor, kadar i opremu) za trajno teška stanja - kazala je Izetbegović.

Ministrica Sofić obećala je pomoć u hitnoj nabavci deset respiratora.

Problem s dugogodišnjim smještajem četiri pacijenta koja su na mehaničkoj ventilaciji na Pedijatrijskoj klinici predočen je uz zahtjev da ga Vlada KS hitno riješi uz izneseni prijedlog.

Jedan takav pacijent smješten je na Klinici za infektivne bolesti. Radi se o pacijentima koji su u trajno teškom stanju i kojima, nažalost, nije moguće pomoći ni na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.