ANALIZE

Od nas bolje i zemlje u kojima se ratuje

Strani investitori, kada vide ovakve pokazatelje iz izvještaja, samo se okrenu i odu, kaže ekonomski analitičar Faruk Hadžić

Potrebno čekati 125 dana da bi se dobila struja

Piše: D. BAŠIĆ

30.3.2019

Bosna i Hercegovina nalazi se na 89. mjestu kada je u pitanju lakoća poslovanja i jedna je od najlošije rangiranih u Evropi. Ovo su podaci iz najnovijeg izvještaja Svjetske banke o lakoći poslovanja.

Još je porazniji podatak da se BiH, kada je u pitanju otvaranje firmi, od 190 zemalja u svijetu nalazi na 183. mjestu. Samo u Federaciji za osnivanje firme birokratija će uzeti u prosjeku 80 dana i silne pare, a da ne govorimo o živcima.

Fiskalni uređaj

Faruk Hadžić, ekonomski analitičar, ocijenio je kako je sramotno da danas, uz digitalnu tehnologiju, treba izgubiti toliko dana za nešto što se može završiti za dan-dva.

- Neprijatno me iznenadilo to što je samo sedam zemalja u svijetu gore od nas. To je samo pokazatelj koliko smo nazadovali - kazao je Hadžić. 

Svjetska banka navodi da je od ukupno 13 procedura za otvaranje firme, samo šest besplatno. Na PDV registraciju čeka se oko 30 dana, a za nabavku i registraciju fiskalnog uređaja 18. Prva stavka košta 40 maraka, a druga čak 700.

Pribavljanje građevinske dozvole u BiH zahtijeva više od deset postupaka i taj proces traje 193 dana, a troškovi iznose 16,3 posto od vrijednosti objekta. Tek otvorena firma, nakon ispunjene i plaćene procedure, treba čekati u prosjeku 125 dana da bi dobila struju.

Komplicirano i skupo   

Hadžić ističe da su komplicirane i skupe procedure jedan od razloga što stranci odustaju od ulaganja u našu državu.

- Kada vide ovakve pokazatelje i izvještaje Svjetske banke, samo se okrenu i odu. Praktično, sve su zemlje bolje od nas, pa čak i one koje su u ratu. Krajnje je vrijeme da se ozbiljnije krene u provođenje reformi - ističe Hadžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.