AKTUELNO Sedmica na izmaku donijela nove obrate u zamršenoj političkoj situaciji

Latić: Izetbegović ne vjeruje Komšiću, a Radončić ne vjeruje Izetbegoviću

The Bosnia Times

Foto: Arhiv


Kako izvještavaju sarajevski mediji sedmica koja je na izmaku donijela je nove obrate u ionako zamršenoj političkoj situaciji u BiH. A ona je toliko zamršena da je jučerašnja, poodavno planirana, posjeta evropskog komesara Johanesa Hana (Johannes Hahn) praktično bila besmislena jer je Han došao u momentu u kojem se po ovom pitanju još ne vidi svjetlo na kraju tunela - prenosi The Bosnia Times.

Bošnjačka krečana

Demokratska fronta Željka Komšića u utorak je konačno obznanila da se odlučila za ulazak u pregovore o vlasti s neminovnim partnerima SDA, HDZ-om i SNSD-om.

DF-ovim objelodanjivanjem odluke o ulasku u pregovore o vlasti pogažen je dogovor sa SDP-om i Našom strankom donesen 5. februara u okviru Bh. bloka kada su Nermin Nikšić, Željko Komšić i  Predrag Kojović poručili da neće koalirati sa Strankom demokratske akcije nacionalnim strankama na federalnom i državnom nivou, podsjećaju isti mediji. 

Ne obazirući se na negativne reakcije svojih dojučerašnjih saveznika u DF-u su odmah prionuli posao te su počeli pregovori sa SDA, daleko od medija, a da su za to zaduženi generalni sekretar

Halid Genjac i generalni sekretar Zlatko Miletić.

No, istovremeno, SDA na drugom kolosijeku pregovara sa SBB-om te je prekjučer zadužila još jednog potpredsjednika Šefika Džaferovića da ispipa puls lidera SBB-a Fahrudina Radončića kada je riječ o koaliranju sa SDA uz novopečenog potencijalnog partnera DF.

Ovako štur i taksativan uvod hronologije posljednjih događaja zorno ukazuje na međustranačke odnose, ali iznad svega na poziciju i strategiju SDA. Također se vidi da je uloga Željka Komšića u izbornom nasilju, odnosno izbornom inženjeringu prilično raskrinkana i samo zahvaljujući još nekolicini lijevih radikala i jugonostalgičara, poput Senada Pećanina i Senada Avdića, te nekih medija koje sponzoriraju neki međunarodni krugovi u Sarajevu da bi podržavali njegovu politiku, Komšić nije doživio politički sunovrat.

Također zahvaljujući istoj grupi lijevih radikala koji ksenofobično mrze Fahrudina Radončića bar iz dva razloga; jer je njegov list Avaz opstao, a njihove bogato donirane novine Slobodna Bosna i Dani propale, i jer Radončić, za razliku od Komšića, nije Sarajlija. Njihovu mržnju pospješio je sam Bakir Izetbegović svojim inkvizicijskim povikom kako Bošnjaci ne smiju glasati za Radončića jer njegov list Avaz uništava bošnjačke vrijednosti, a ni on sam niti je rođen u Bosni, niti je prešao džamijski prag.

Ovo je najcrnji inkvizicijski poklič za „progon vještica“ kojeg je ikad iko izgovorio u Sarajevu. Taj poklič je od Sarajeva stvorio „bošnjačku krečanu“ i medijsku lomaču zbog čega su, između ostalog, mnogi iskreni prijatelji Bošnjaka iz Zagreba i Beograda digli ruke i uskratili mu svoju ljubav i podršku.

Ako ni zbog čega drugog onda bar zbog ovoga nije normalno da Radončić bude partner u vlasti Komšiću i Izetbegoviću. Ali dvije velike brige more Izetbegovića zbog čega svim silama želi uvući Radončića u vlast. Prva i najveća je što Izetbegović ne vjeruje Komšiću jer bi ga ovaj mogao ostaviti na cjedilu kao i 2014. godine kad je iz hira naprasito napustio vlast. Zapravo iz dosadašnjeg iskustva mnogo pouzdaniji partner mu je Radončić. Ako ostavimo po strani druge Izetbegovićeve motive da preko Komšićevog DF-a sruši vlast u Kantonu Sarajevo, a preko Radončićevog SBB-a i njegovog partnera PDA Mirsada Kukića formira vlast u Tuzlanskom Kantonu, strateški ciljevi SDA mnogo su opasniji i delikatniji. Izetbegović osjeća, ili čak i zna da je ovaj mandat predviđen za rješavanje ustavnih pitanja, počevši sa usvajanjem Izbornog zakona, na čemu insistira Dragan Čović, i da mu za to treba još neko iz bošnjačkog bloka stranaka. Komšićeva pozicija bi u tom slučaju bila da se bori za„Ostale“ jer da se ne bi ponavljali problemi i slučajevi poput slučaja „Sejdića i Fincija“.

Komšić i Osa - stub države?!

A pošto je dosadašnja politika SDA bila u funkciji jačanja hrvatsko-srpskog secesionizma, zbog čega je dovela Bošnjake u podređenu političku poziciju ovaj trenutak je vrlo nepovoljan po SDA, odnosno Bošnjake. Tako da niko, pa ni benovaletni Izetbegović ne može biti optimista da će uspjeti bar odbraniti, a kamo li poboljšati ustavnu poziciju Bošnjaka u slučaju otvaranja novih pregovora o ustavnim promjenama. Čak šta više, možda je ovo trenutak da se legalnim pregovorima, a ne silom, Bošnjaci primoraju da prihvate svoj entitet na minimalnoj teritoriji od 24%. Ovakve prognoze i spekulacije svi nadobudni i naivni analitičari prirpisat će teoriji zavjere (protiv Bošnjaka) potežući argument kako se Komšić i njegova „urbana radikalna kamarila“ busaju i zaklinju u cjelovitost „nedjeljive i nepoderive“ Bosne i Hercegovine. To i jeste bila i ostala najveća zabluda sarajevskih kvaziljevičara od pada kominizma. Uloga Komšića i jeste da osigura koliko-toliko multietičnosti u bošnjačkom entitetu, posebno za opstanak (pre)ostalih Hrvata i njihove duhovne zaostavštine izvan Hrvatskog entiteta. Smatra li to ili ne teorijom zavjere, već sad se može ocijeniti da je SDA-ova politika bila izdajnička jer je surađivala i sa crnim đavolom, kao što su i njeni lideri surađivali sa KOS-om i Udbom, samo da bi se domogli i(li) opstali na vlasti. Sve greške nacionalne izdaje, kakva je bila u slučaju izgubljene parnice za podizanje Tužbe protiv Srbije zbog, navodno, proceduralnih grešaka Haškog tribunala, dobile se svoj oprost i „pomazanje“ od strane Islamske zajednice i to demagoškim frazama najcrnjih teorija zavjere kako je to dokaz „urote međunarodne zajednice poritv muslimana“.

Zato bi eventualno i ovakva izdaja bila oproštena i blagoslovljena od strane vrhuške Islamske zajednice koju kontrolira režim. No, ipak, poželjno bi bilo imati još nekoga, bar Radončića, kako ne bi samo Izetbegović bio na stubu srama. Očito je Nermin Nikšić izvukao pouku iz Vijećnice kada je povjerovao Izetbegoviću i reisu Huseinu Kavazoviću pa svojim prisustvom dao podršku za podizanje Tužbe BiH protiv Jugoslavije. Zato se, između ostalog, ne želi više hvatati u kolo sa Izetbegovićem.

Nema sumnje, osvetit će mu se Izetbegović! Kako njemu tako i Peđi Kojoviću i Elmedinu Konakoviću!

Već su režimski mediji krenuli u satanizaciju i to na istoj matrici kako su satanizirali (nekad) Radončića.

Da li je to Radončić zaboravio i oprostio?! Ako jeste, zaista je naivan. Pa, onog trenutka kad je počeo potpuno legalnu kampanju da se ispitaju politička ubistva u Sarajevu i tražio da se odgovorni poručioci tih ubistava izvedu pred sud, Radončiću je počelo montiranje sudskih procesa da bi ga se strpalo iz rešetaka. Radončić je bio naivan 2010. godine kada se upustio u političke vode jer mu je malo falilo da pobjedi SDA. Svjesno ili ne on je tada unio dramu u bošnjačku politiku koja još i danas traje. Zato je on u vrlo delikatnoj situaciji kad je u pitanju izbor oko učešća u vlasti. Bez obzira na izborni rezultat njegova cijena ulaska u vlast je desetorostruko veća od Komšićeve. Ako i pogriješi nije mu se čuditi. Ali ovaj put mu nije teško razabrati igru i skontati jednačinu sa dvije poznate i jednom nepoznatom. Nek čuje šta kokodaču Komšićevi puleni i sve će mu biti jasno. Po njima su već svi izdajnici države ko napada Komšića i OSA-u. Po toj jednačini i u tom procjepu Radončić sigurno ne bi mogao politički opstati! - prenosi The Bosnia Times.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na