HAPŠENJA

Odluka o pritvoru ili mjerama zabrane za šest osoba privedenih u akciji "Farmer" u naredna 24 sata

Za sada je poznat identitet Ivice Mladine, nekadašnjeg savjetnika Nermina Nikšića, bivšeg premijera FBiH, te Husejina Selimovića, predsjednika Saveza udruženja lokalnih poljoprivrednika iz Sanskog Mosta

S. DEGIRMENDŽIĆ

1.4.2019

Trenutak privođenja

Azra Bavčić, portparol Tužilaštva Kantona Sarajevo, potvrdila je za „Avaz“ da će postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Sarajevo u naredna 24 sata, koliki je zakonski rok, odlučiti o daljnjim mjerama za šest osoba uhapšenih jučer u pet kantona u akciji Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova KS "Farmer". 

- Postupajući tužilac će u roku od 24 sata odlučiti o eventualnom pritvoru ili o mjerama zabrane za šest privedenih osoba - kazala je Bavčić, podsjećajući da su dvije osobe puštene nakon kriminalističke obrade.

Inače, akcija je provedena pod nadzorom Tužilaštva KS, a pretresi na devet lokacija na području Sarajevskog, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Unsko-sanskog i Livanjskog kantona, provedeni su, prema naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu i uz asistenciju kantonalnih policija. 

Uhapšene su osobe inicijala I. M. (1965.), A. T. (1967.), M. N. (1961.), H. S. (1962.), E. S. (1959.), R. O. (1969.), V. J. (1971.), R. Dž. (1964.), dok se jedna osoba nalazi izvan BiH i svi se sumnjiče zbog krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i prevara.

Za sada je poznat identitet Ivice Mladine, nekadašnjeg savjetnika Nermina Nikšića, bivšeg premijera FBiH, koji je bio na čelu Komisije koja je vršila raspodjelu donirane mehanizacije i opreme iz Kine, te Husejina Selimovića, predsjednika Saveza udruženja lokalnih poljoprivrednika iz Sanskog Mosta.

On je navodno odlučivao kome će donirani traktori biti dodijeljeni, odnosno prodavani i po kojoj cijeni. Saznajemo da je Selimović blizak Asimu Kamberu, jednom od najutjecajnijih SDA-ovaca u USK i federalnom poslaniku. Selimović je jedan od dvojice puštenih nakon kriminalističke obrade. 

Podsjećamo, Kina je još 2012. godine poklonila BiH 180 traktora i 70 motokultivatora te druge mehanizacije koja je trebala biti dodijeljena izbjeglicama.

Međutim, nakon što su skoro dvije godine stajali neraspodijeljeni i neiskorišteni, Vijeće ministara BiH u junu 2014. godine odlučilo je da kinesku mehanizaciju i opremu donira stanovništvu koje je pretrpjelo štete u poplavama.

Tom odlukom Vijeća ministara Vlada RS zadužena je da raspodijeli 75 traktora i 30 motokultivatora, kao i 43 motorne pile. Vlada Federacije BiH trebala je rasporediti 96 traktora, 37 motokultivatora, 52 motorne pile, 26 setova za mužu, dok je Vlada Distrikta Brčko trebala raspodijeliti devet traktora, tri motokultivatora i pet motornih pila.

Vlada FBiH 18. jula 2014. godine objavila je informaciju da su u Sarajevu taj dan  uručeni ključevi prvog traktora iz donacije poljoprivredne mehanizacije Vlade Republike Kine namijenjene pomoći područjima postradalim u katastrofalnim poplavama u Zeničko-Dobojskom, Tuzlanskom i Posavskom kantonu. 

Naveli su i da je u ime Ureda premijera Vlade FBiH Nermina Nikšića, to je učinio savjetnik Ivica Mladina, a za Mjesnu zajednicu Šerići primio ih je Derviš Kovačević.

Ivica Mladina (desno)na uručenju traktora 2014. godine :Kasnije se ispostavilo da je donacija zloupotrijebljena. Vlada FBiH

Donirani traktori iz Kine umjesto da su dodijeljeni ugroženima ,kasnije prodavani. Vlada FBiH

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.