VIJEĆANJE

Dom naroda Parlamenta FBiH dao saglasnost i odobrio garanciju: Kreće izgradnja Bloka 7

Piše: M. R. S.

1.4.2019

Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH - Avaz
Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH - Avaz
Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH - Avaz
Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH - Avaz
Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH - Avaz
+10

18:00

Dom naroda Parlamenta FBiH dao je saglasnost za kreditno zaduženje "Elektroprivrede BiH" kod Izvozno-uvozne banke Kine za projekt izgradnje Bloka 7 te je odobrio i garanciju Federacije BiH za ovo kreditno zaduženje.

Time su se stekli uvjeti da gradnja ovog velikog projekta i počne, što se, prema ranijim najavama, očekuje u roku od 90 dana.

Za davanje saglasnosti glasalo je 46 delegata, bez glasova protiv i s jednim suzdržanim.

Za odobrenje garancije FBiH bilo je također 46 delegata, dok su dva bila protiv i tri suzdržana.

17:45 

Segmedina Srna-Bajramović, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, uputila je Vladi FBiH inicijativu za izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti, kojom traži ukidanje paušala profesionalnim parlamentarcima.  

Istakla je da očekuje da Vlada FBiH u propisanom roku odgovori na inicijativu, ali i da će, ukoliko je Vlada FBiH ne prihvati, ona u proceduru uputiti izmjene ovog zakona.

Profesionalni poslanici i delegati u Parlamentu FBiH, osim plaće koja iznosi oko 3.000 KM i brojnih naknada, imaju i paušal od 660 KM.

Do sada je samo u Kantonu Sarajevo, i to u januaru, izglasana izmjena zakona koja profesionalnim zastupnicima ukida paušal, dok su, primjera radi, zastupnici u Skupštini SBK u februaru odlučili sebi povećati paušal za sto posto i on sada iznosi oko 1.000 KM.

17:10

Data je polusatna pauza, koju je zatražio Ivo Tadić (HDZ BiH), šef Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda, kako bi ovaj klub zauzeo stav o davanju potrebnih saglasnosti za početak izgradnje Bloka 7. 

15:41

U toku je rasprava o davanju saglasnosti i odobrenja potrebnih za gradnju Bloka 7 TE Tuzla, najveće poslijeratne investicije u BiH. 

Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije u "Elektroprivredi BiH", prezentirajući ovaj projekt vrijedan oko 1,8 milijardi KM, istakao je da se gradnjom Bloka 7 mijenjaju tri postojeća bloka koja se moraju ugasiti, osigurava se kontinuitet proizvodnje i presktruktuiranje Rudnika Kreka, osigurava se dugoročno snabdijevanje toplotnom energijom okolnih gradova, te se povećava energetska efikasnost i time smanjenje emisije stakleničkih plinova. 

- Uz deset posto manje potrošnje uglja, bit će proizvedeno deset posto više električne energije uz nemjerljivo manje emisije – dodao je Salkić. 

Podsjetio je da se kod Izvozno-uvozne banke Kine treba uzeti kredit od 613,9 miliona eura, što je 85 posto ugovora za izgradnju Bloka 7, koji treba graditi konzorcij kineskih firmi. 

Rok otplate kredita koji uzima "Elektroprivreda BiH" je 15 godina, uz pet godina grejs perioda. 

Osvrćući se i na kritike i upozorenja Energetske zajednice da garancija Federacije BiH za kreditno zaduženje kod Kineske banke nije zakonita, delegat Žarko Vujović (SDP) istakao je da se neizgradnjom Bloka 7 gube radna mjesta i da bi bez njega od zemlje izvoznika struje postali zemlja uvoznik električne energije. 

- Iz Evropske zajednice imamo puno dušebrižnika koji se tu javljaju. U BiH nema nijedna kineska banka. One koje postoje u BiH su ove godine izvukle 380 miliona KM dobiti – dodao je Vujović. 

Naglasio je da se boji da BiH nije predviđena da izvozi struju nego da bude odlagalište otpada. 

- Ovo je prvi kredit koji se diže za realni sektor i odmah je problem. Nikad nije bio problem kredit za popunu budžetskih fondova. Nisu iskreni. I s druge strane, bojim se da je sljedeća namjera da "Elektroprivreda BiH" od izvoznika postane uvoznik struje, da za nekoliko godina postane gubitaš i da se pojavi strateški partner koji će uraditi dubinsku analizu, privatizirati, uzeti obnovljive izvore energije, i tako posredno doći do najvažnijeg resursa 21. stoljeća - vodu – kazao je Vujović. 

Ivo Tadić (HDZ BiH), šef Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda, rekao je da zabrinjava posjeta Johanesa Hana, te da bi volio dobiti odgovore na pitanja da li će BiH i "Elektroprivreda BiH" pretrpjeti određene sankcije, te da li će ovo usporiti put naše zemlje ka EU. 

14:47

Delegati su danas većinom glasova usvojili i zakone o gradu Čapljina, gradu Ljubuški, gradu Gradačac, gradu Visoko, gradu Gračanica, gradu Srebrenik i gradu Živinice. Nakon što je prošli mjesec isto učinio Predstavnički dom, ovih sedam općina postaju gradovi. 

Delegati su zadužili Vladu FBiH da pristupi izradi izmjena Zakona o principima lokalne samouprave. Naime, glasanju u Domu naroda prethodila je rasprava određenog broja delegata koji su kritikovali ovakve zakone. 

Delegat Hajrudin Halilović (A-SDA) prokomentirao je da je prekršen Ustav i da pojedine općine nemaju gradske zone i ne ispunjavaju kriterije, dok je delegat Samir Suljević (SDP) rekao da ustavni osnov nije narušen, ali jeste doveden u pitanje Zakon o principima lokalne samouprave. 

- Bar dvije nemaju ispunjen uslov da ima 30.000 stanovnika, odnosno da urbano središte ima 10.000 stanovnika. Ali dolazimo u situaciju da je faktor kulturno-istorijsko naslijeđe primjenjiv za svaku sredinu – dodao je Suljević. 

Delegatkinja Segmedina Srna Bajramović (SDP) prokomentirala je da se boji da ćemo, sa ovakvim zakonom, imati više gradova nego sela. 

Delegat Zvonko Marić (SBB), između ostalog, pitao šta je motiv da se ide u procese proglašenja općina gradovima, te da li je to svojevrsno pomodarstvo ili je riječ o pretpristupnim fondovima. 

- Razumijem da Čapljina ima Počitelj, imamo Gradačačku kulu, tvrđavu u Srebreniku, ali da li će to biti jedini kriterij da se ovako nešto čini – pitao je Marić. 

14:00

Na sjednici Doma naroda verificirani su mandati novoizabranim delegatima iz reda srpskog naroda Draganu Stevanoviću (SDP), Mladenu Loniću (SDP) i Nikici Bosniću (Srpska lista), koji su preuzeli uvjerenja o dodjeli mandata i položili zakletvu. 

Njihovim izborom je popunjen Klub delegata iz reda srpskog naroda, a time i Dom naroda Parlamenta FBiH. 

Interesantno je da je 47 delegata bilo za verifikaciju mandata, ali je jedan bio protiv te suzdržana. 

13:40

Počela je prva redovna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, na čijem je dnevnom redu davanje potrebnih saglasnosti da bi počela izgradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Riječ je o saglasnosti za kreditno zaduženje ''Elektroprivrede BiH'' kod Izvozno-uvozne banke Kine te odobrenju garancije Federacije BiH za ovo zaduženje.

Prethodno će, prema dnevnom redu, biti verificirani mandati trojici delegata iz reda srpskog naroda te će se delegati izjasniti i o prijedlozima zakona kojima sedam općina postaju gradovi, i to Čapljina, Ljubuški, Gradačac, Visoko, Gračanica, Srebrenik i Živinice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.