ISTRAGE

Isporuka „Scoutu“ mogla bi naštetiti državi

Predmet izvršenja ne mogu biti objekti, oružje i oprema namijenjeni odbrani, naveli iz Ministarstva odbrane BiH

Skoro deceniju i po vodi se bitka zbog isporuke oružja

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

1.4.2019

Pravobranilaštvo BiH uložilo je žalbu na odluku Suda BiH o izvršenju presude tog suda prema kojoj Ministarstvo odbrane BiH mora isporučiti hrvatskoj firmi „Scout“ oružja i municije u vrijednosti od oko 20 miliona KM.  

Potvrđeno je to „Avazu“ u Ministarstvu odbrane BiH, koje je odbacilo odgovornost za neprovođenje presude o izvršenju ugovora koje su još nekadašnja entitetska ministarstva odbrane potpisala sa „Scoutom“.

 Oprema za odbranu

- Pravobranilaštvo BiH istaklo je niz prigovora zbog kojih smatra da nije postojao osnov da Sud BiH dozvoli izvršenje presude, između kojih posebno izdvajamo navode da predmet izvršenja u izvršnom postupku pred Sudom BiH ne mogu biti objekti, oružje i oprema namijenjeni odbrani - naveli su iz Ministarstva odbrane BiH.

Također ističu da bi zbog nejasnoće presude, odnosno onoga šta treba biti isporučeno „Scoutu“, moglo biti štete za državu BiH.

- Za određenu robu u presudi su navedeni nazivi predmeta izvršenja iz kojih nije jasno o kojoj se tačno robi radi, vodeći računa o specifičnosti robe koja je definirana vrstom, tipom, modelom i dimenzijama, što dovodi do nejasnoće i mogućih pogrešaka koje mogu imati štetne posljedice po Ministarstvo odbrane BiH i državu BiH – napominju iz ovog ministarstva.

Također, odbacuju odgovornost za neprovedbu presude, jer je Ministarstvo odbrane BiH sa „Scoutom“ potpisalo Protokol o njenom provođenju, a koji je trebao biti realiziran do septembra ove godine. Hrvatska firma, pak, zatražila je izvršenje i prije isteka tog roka. U međuvremenu, „Scout“ je odbio i preuzeti dio ponuđenih sredstava.

 Krivični postupak 

- To dovodi do zaključka da se radi o „spremnosti“ predmetnog preduzeća da preuzme robu koju može prodati, a ne o realiziranju presude. Izvršenje se ne može tražiti, odnosno dozvoliti za sredstva koja je povjerilac odbio da preuzme - pojašnjavaju u Ministarstvu odbrane BiH.

Osim toga, navode i da je i u toku krivična istraga u kojoj su Tužilaštvo i Sud BiH poduzeli određene radnje.

- Budući da tok događaja od zaključenja ugovora do faze u kojoj se nalazi izvršni postupak indicira na postojanje krivičnih djela počinjenih od određenih učesnika, pravobranilac BiH zatražio je donošenje privremenih i mjera osiguranja u skladu s raspoloživim zakonskim mogućnostima, a imajući u vidu eventualne štetne posljedice ukoliko bi se presuda izvršila - pojasnili su u Ministarstvu.

Moguća kontratužba 

Podnošenje krivične prijave „Scouta“ protiv ministrice Marine Pendeš u Ministarstvu odbrane BiH ocjenjuju neprincipijelnim pritiskom povjerioca na Ministarstvo odbrane BiH, i to zloupotrebom instituta krivične prijave.

- Zbog čega na strani podnosioca prijave postoje jasni osnovi sumnje da su počinili krivično djelo lažnog prijavljivanja te će se razmotriti mogućnost podnošenja krivične prijave protiv lica koja su podnijela lažnu prijavu - navode iz Ministarstva odbrane BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.