AKCIJA

Općina Jablanica spasila nekretnine "Granita" ponudivši 5,6 miliona KM

Preduzeće „Granit“: Okončana agonija 225 radnika

Piše: M.Sm.

1.4.2019

Nakon što nisu, zajedno s radnicima i stečajnim upraviteljem, uspjeli obustaviti prodaju nekretnina nekadašnjeg giganta „Granita“, iz Općine Jablanica su, kako su to i najavili, učestvovali u postupku javne prodaje nekretnina ovog preduzeća u stečaju, koja je održana jutros u Općinskom sudu Konjic te su, kako nam je potvrđeno, ponudili najveću cijenu među pet ponuđača, u iznosu od 5,6 miliona maraka. 

Uz to što su spriječili, kako su to sve vrijeme tvrdili radnici, kao i stečajni upravitelj, neosnovanu prodaju nekretnina „Granita“, zgradu Uprave i pogone finalne proizvodne linije koji su procijenjeni na 4,5 miliona maraka, iz Općine Jablanica su okončali agoniju 225 radnika.

- Imamo rok od 30 dana da uplatimo novac, a intencija nas kao jedinice lokalne samouprave jeste da se za „Granit“ pronađe strateški partner, jer je to najbolje rješenje za ovu firmu - kazali su za „Avaz“ u Općini Jablanica.

Podsjetimo, prvi put su nekretnine „Granita“ trebale biti prodate krajem prošle godine. Općinski sud u Konjicu obustavio je javnu prodaju imovine ovog preduzeća, a na osnovu potraživanja firme „Graniti“ iz Zagreba, jer je nakon stečajnog postupka nad njom izbrisana iz registra Trgovačkog suda u Zagrebu.

U međuvremenu se ispostavilo da su „Graniti“ Zagreb svoja potraživanja ustupili preduzeću „Milestone Constulting“ iz Istočnog Sarajeva.

Uprkos prigovorima iz „Granita“ da „Milestone Constulting“ nije mogao imati status tzv. razlučnog povjerioca, Općinski sud u Konjicu je priznao legitimitet novom tražiocu izvršenja.

Inače, stečajni postupak „Granita“ traje devet godina. Zanimljivo je da je vrijednost granitne sirovine u ovom preduzeću procijenjena na nevjerovatnih 40 milijardi američkih dolara, kako nam je to potvrđeno iz Vlade HNK.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.