SPOROVI

Ejub Kučuk: Kako sam dobio spor protiv Faktora i "Stava"

Sve počelo izjavom "para yok" koju mu je prije nešto više od tri godine rekao Evren Utku Gok

Ejub Kučuk. Facebook

E. Trako

1.4.2019

Ejub Kučuk, vlasnik agencije "Mita" na Facebooku je objavio status o sporu sa "Simurg medijom" u čijem vlasništvu su slabo posjećeni portal Faktor i niskotiražni magazin "Stav".

Kučuk je hronološki precizno objasnio kako je tekao spor sa "Simurg medijom", te kako je sve počelo izjavom "para yok" koju mu je prije nešto više od tri godine rekao Evren Utku Gok. 

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

- Ima Boga, ima pravde, a Boga mi, ima i države BiH.  Kad mi je prije malo više od 3 godine Evren Utku Gok, direktor "Simurg medije", rekao "para yok" i da ih tužim, ali da pare neću dobiti, i ja sam, kao što biste i svi, pomislio da nikad pare neću vidjeti.  

Prema svim mojim prijašnjim iskustvima, 3 godine traje prvostepeni postupak, pa 4 godine drugostepeni. Za 7 godina ne bude ni vas, ni njih, ni para. To je tako kad računa onaj koji neće da plati. Tako razmišlja i onaj što čeka naplatu (ja). Ali ne računa tako onaj koji sudbinu svih nas određuje.

Skoro 2,5 godine je trajao prvostepeni postupak. Mi dovodili svjedoke, podnijeli neoborive dokaze (ugovor, narudžbenica, potpisano knjižno odobrenje koje smo im izdali za nerealizirani fakturisani dio kampanje, dokaze o emitiranju od strane medija). 

Oni izbjegavali ročišta, nijednom njihov direktor ni izvršna direktorica nisu došli ni na jedno ročiste u te dvije i po godine (npr. putovanja ili bolest kad su naša ročista, zdravi kao drijen kad je njihovo ročiste protiv nas). 

Nije dolazio ni onaj jedan svjedok povezan sa vrhom bošnjačke politike, inače osoba koja nas je pozvala da radimo tu kampanju i zamolila nas da im damo odgođeno plaćanje. Oni traže i odaberu vještaka finansijske struke, vještak izvještači kako smo ih i tužili (u našu korist), a onda oni traže opoziv vještaka.  

Sud, u skladu sa dokazima i s nalazom vještaka, donese veoma jasnu i čistu prvostepenu odluku, a ja presudu javno objavim na Facebook profilu i napišem poduži post koji objasni naša potraživanja. Uporedo, sudsku presudu prevedem na turski jezik i pošaljem ambasadoru Turske u BiH i ljudima u Turskoj za koje sam dobio informacije da stoje iza "Simurg medije" (kao finansijeri, sponzori, itd.). 

Iako "Simurg" negira sve veze s tim ljudima (članovi jedne od najbogatijih porodica u Turskoj) našeg advokata pozove tadašnji advokat "Simurg medije" da se nagodimo i da nema smisla pisati u Tursku (parafraziram, moguće je da su drugačiji termini korišteni). 

Mi krenemo u pregovore, pristanemo na otpis zateznih kamata, vansudsku nagodbu, obročno, pa čak i kompenzaciono plaćanje u nekom dijelu. A onda nam, kad su predizborne kampanje došle do kraja jave da od dogovora nema ništa i da predmet po njihovoj žalbi ide na na drugi stepen, Kantonalni Sud Sarajevo.

Prolaze mjeseci, ništa se ne dešava, a ja iz izvora bliskih vodećim bošnjačkim političarima saznam da dobro pazim na ovo jer bi se "Simurg" mogao ugasiti do kraja godine ili promijeniti svoj "legal entity" čime ćemo ostati bez novca kao što su ostali i mnogi drugi kojima su dužnici bili stranci (afera Tuš). 

U dogovoru sa advokatom iskoristimo mogućnost da uputimo sudu molbu za rješavanje žalbe po skraćenom postupku i apelaciju Ustavnom sudu. Tražeći ime predsjednika Kantonalnog suda na internetu saznam i da predsjednik Suda svake prve srijede u mjesecu prima stranke. 

Odem prve sedmice u novembru, ponesem papire, ispričam sve i sudija koji je taj dan bio ovlašten od predsjednika Suda da prima stranke, predloži predsjedniku (kasnije sam saznao da je potpredsjednik VD predsjednika) da to usvoji. 

Odem ponovo sljedeću prvu srijedu u mjesecu (mislim da je bio 5. decembar), opet "ja sam taj i taj, zbog tog i tog", sudija provjeri i kaže da inače sve traje 4 godine jer se tek rješavaju slučajevi iz 2012., ali da je nama usvojena molba i da će to trajati kraće, ali on ne zna koliko je to kraće.

Dobili smo obavještenje 31. decembra 2018. da je drugostepena presuda donijeta i da je upućena prvostepenom da se dostavi strankama u postupku, a onda je to dostavljanje trajalo do 25. januara 2019. (veliko Sarajevo, valja nas sve pronaći) nakon čega "Simurg" ukida punomoć prethodnom advokatu, imenuje novog, a mi čekamo, po zakonu, da istekne rok od 30 dana za dobrovoljno plaćanje.

Kao što to radi svaki pošten čovjek, javim se "Simurgu" mailom, predložim da umanjimo njihovu uplatu prema nama za iznos koji mi njima dugujemo, da dogovorimo rokove i način plaćanja, da im olakšamo isplate uz garanciju plaćanja, ali oni odbiju se naći sa mnom, nego upute novog advokata da kontaktira našeg advokata 10-ak dana prije isteka roka u kojem mogu dobrovoljno platiti. 

Kao i do tad, njihov prijedlog uopće nije zasnovan na situaciji u kojoj su se našli i prema instrumentima koji stoje pred nama. Nerealno, neosnovano, bez garancija plaćanja iako traže jos 60 dana od isteka dobrovoljnog roka. 

A mi, poučeni iskustvima od ljetos, nakon isteka dobrovoljnog roka i roka za pravosnažnost, podnesemo sudu zahtjev za izvršenje; 1. blokada svih računa i 2. blokada prijenosa domena Stava i Faktora na UTIC kako oni ne bi imali mogućnost da otvore novu firmu, prebace uposlenike i domene, a nama ostave firmu s dugovima. Možda oni to i ne bi uradili, ali puna je BiH takvih slučajeva, pa nismo željeli da se igramo.

Sud blokira sve što smo predložili, naplati sredstva, odblokira njihove domene i račune, a mi dobijemo izvode s banaka prema kojima su samo preko jedne banke u periodu od 5. do 12. marta (toliko je putovalo rješenje o izvršenju sa suda do banaka) potrošili preko 170.000 KM, a jedan račun u jednoj banci su 12. marta ugasili. 

Dobijemo mi i izvode na kojim su prihodi, na kojim je vidljivo kolika je kome plaća, ko ih i koliko finansira (firme, stranke). Ali sačuvamo mi to za sebe, kao što sam sačuvao poruke političara koji su tražili da izuzmem neke svjedoke, kao sto sam sačuvao poruke jedne osobe o kriminalu na koju su nju navodili iz "Simurga", ko je kome ljubavnica, ko s kim ima firmu, kako svašta nešto rade i još mnogo stvari koje bi mnogo toga prodrmale. Ali ne želim i nisam nikad želio uništavati obraz, karijere i živote drugih. 

Ja sam samo radio dan-noć i mnogo noći nisam spavao tražeći izlaz iz situacije u koju sam došao bezobrazlukom drugih ljudi.

Ovi sto ih nisam oblatio, što ih nisam uništio (i za manje se ležalo) vrate mi tako što mi po presudi i blokadi "Simurga" pošalju 4 inspekcije u 30 dana, 3 u jednom danu. I opet, ne govori o meni ono što oni rade meni, nego ono što ja radim njima. O njihovim djelima pišu njihovi meleci na lijevom ramenu, a o mojim moj melek na desnom ramenu.

Dragi prijatelji, borite se za svoja prava, istražite zakone do zadnjeg paragrafa, istražite sve opcije koje stoje pred vama, tražite na pravi način od države da vas zaštiti i država će to uraditi. Kad god odustanete od svojih prava, kad god ne istrajete, kad god pustite da oni odugovlače, oni jačaju, a mi slabimo. 

Kad god učinite i objavite javno kao što sam ja sada, oni slabe. Pravda jeste spora, ali nekad, kao plin u ratu, dođe brže i sigurnije nego što iko može pretpostaviti. Iznenadi vas i obraduje pravo. A, Boga mi, i isplati se naplatiti sve troškove i zatezne kamate - izgubljenu dobit - napisao je Kučuk na Facebooku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.