MAGLAJ

Gradnjom jezera unapređuju povratak i privlače turiste

Predviđena gradnja jezera na tri nivoa, površine do 6.000 metara kvadratnih, te pratećih objekata

Počeli prvi zemljani radovi

Piše: N. BRADARIĆ

3.4.2019

Lokacija Rudinski mlin, na području Bočinje, sa svojom branom i jezerom decenijama je bila omiljeno kupalište mještana bočinjskog kraja. Tu su se nekad provodila bezbrižna ljeta, stvarale najljepše uspomene.

Mještani nisu zaboravili šta im je sve značio Rudinski mlin, pa su počeli s gradnjom etno-kupališta s pratećim objektima, kojim bi se znatno unaprijedio održivi povratak, ali i turizam maglajske općine. Već su počeli prvi zemljani radovi.

Obnova vodenice

Čista i netaknuta priroda i rijeka Bočinja, bez intenzivnog stočarstva i poljoprivrede, glavne su karakteristike Rudinskog mlina. Ovdje je predviđena gradnja jezera na tri nivoa, površine do 6.000 metara kvadratnih i dubine do dva i po metra, odnosno kupališta za cijelu maglajsko-dobojsku regiju.

- Ovdje je brana postojala i prije Drugog svjetskog rata, a obnavljana je nekoliko puta. Mi sada idemo u obnovu brane koja je nekad postojala, a ovo područje pretvaramo u kupalište. Planirana je obnova i obližnje vodenice - ispričao nam je Boro Jeftić, predsjednik Vijeća MZ Bočinja i Građevinskog odbora.

Jeftić: Priroda lijepa, imamo sve uslove

Ideja ponovnog podizanja brane i izgradnje kupališta naišla je na fantastičan odjek.

- Nadamo se da će ovaj projekt prerasti granice općina Maglaj i Doboj. Vidite samo kako je ovdje lijepa priroda, imamo sve uslove za etno-turizam - dodao je Milenko Petrović, član Građevinskog odbora.

Plaža i bungalovi

Osim brane i jezera, tokom godina je planirana gradnja niza pratećih objekata, kaskadne plaže, šetališta s klupama, pa čak i nekoliko bungalova. Vrijednost projekta mogla bi doseći iznos do 500.000 KM. Ovim bi se, naglašava Jeftić, turistička ponuda učinila atraktivnijom, a ne smiju se zanemariti ni ekonomski efekti.

- Imamo podršku vlasti Maglaja i Doboja, a očekujemo podršku i s viših nivoa vlasti. I privrednici bočinjskog kraja koji sada žive i rade na području Doboja, Teslića i drugih sredina, pa i dijaspora, itekako su zainteresovani za ovaj projekt - dodao je Jeftić.

Među njima je i privrednik Sreto Đurković.

- Želimo da ovamo dođe i naša dijaspora, da se odmara, ali i troši novac. U posljednjih sedam godina dijaspora je imala više od tri miliona eura individualnih ulaganja na ovom području. S etno-kupalištem imat će razlog više za dolazak - kazao nam je Đurković.

Đurković: Razlog više za dolazak dijaspore

Sudeći prema prelijepoj brvnari koja je već sagrađena u blizini etno-kupališta, mnogi računaju na uspjeh projekta. Bočinjski kraj oživi tokom vikenda, a posebno tokom praznika. Etno-kupalište bit će razlog više za dolazak nekadašnjih mještana ovog kraja.

Veliki značaj za općinu

Općina Maglaj ima i svoju Strategiju razvoja turizma, u kojoj je i ovaj projekt gradnje etno-kupališta.

- Projekt je od velikog značaja za općinu, pa i šire. Već smo dogovorili da ćemo izdvojiti novac za razvoj ovog projekta – kazao je Mirsad Mahmutagić, načelnik općine.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.